- Reststromen biomassa
- AEEA
- Bagger- en ruimingsspecie
- Batterijen
- Biomassa
- Gasflessen
- Inzameling en ruil silobanden
- Koelkasten en voedselverlies
- Kunststoffen
- Marien zwerfvuil
- Materiaalbewust bouwen in kringlopen
- Medisch afval
- PCB's
- Pesticiden
- Roet
- Scheepvaart en sloopschepen
- Selectief slopen & ontmantelen
- Voedselverlies
- Voertuigen, Olie, Banden & Autobatterijen
- Financiële ondersteuning lokale besturen: Afval- en materialenbeleid
- Inventarisatie huishoudelijke afvalstoffen
- Kringloopcentra
- Kringlooptuinieren
- Regions for Recycling (R4R)
- Sorteeranalyse huisvuil
- Sorteerwijzer
- Statiegeld
- Subsidies voor lokale besturen
- Voedselverbrijzelaars
- Zwerfvuil (en openbare reinheid)
- Transport afvalstoffen
- Grensoverschrijdende overbrenging van afvalstoffen
- Grens- en gewestoverschrijdende transporten
- Procedure tot registratie als vervoerder van afvalstoffen
- Procedure tot registratie van inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar
- Het identificatieformulier voor afvalstoffen
- Kwaliteitsborgingssysteem
- Toepassing: Register IHM
- Toepassing: Register vervoerders van afvalstoffen
- R- & D-codes
- Richtlijnen voor inhoud en vorm van het identificatieformulier voor niet-gevaarlijke afvalstoffen
- Richtlijnen voor inhoud en vorm van het identificatieformulier voor gevaarlijke afvalstoffen
- Veelgestelde vragen over het vervoeren van afvalstoffen
- Home
- Samen besturen
- Samen saneren
- Convenant Umicore - Nyrstar - Vlaamse Overheid - OVAM
Convenant Umicore - Nyrstar - Vlaamse Overheid - OVAM
Historische bodemverontreiniging wordt aangepakt
In de Vlaamse vestigingen Hoboken, Olen en voormalige vestigingen Balen/Lommel en Overpelt van Umicore nv is er al meer dan honderd jaar een productie van non-ferrometalen. Deze productie heeft er in het verleden toe geleid dat er een historische bodem- en grondwatervervuiling op het bedrijfsterrein en in de omgeving is ontstaan. In november 1997 tekende Umicore een vrijwillige overeenkomst met de Vlaamse overheid om deze historische vervuiling aan te pakken. In 2002 werden de beschrijvende bodemonderzoeken, waarin de omvang en de ernst van de bodemverontreiniging werd onderzocht, conform verklaard door de OVAM. Tegen deze conform verklaringen werd door Umicore beroep ingediend bij de Raad van State. Om ervoor te zorgen dat de bodemverontreiniging effectief zou worden aangepakt en op geen juridisch getouwtrek zou afstevenen, hebben de betrokken partijen besprekingen aangeknoopt. Deze besprekingen hebben geleid tot een addendum aangaande de convenant van 1997 die op 23 april 2004 door de Vlaamse regering, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Umicore nv is ondertekend. Hierin wordt de historische bodemverontreinigingsproblematiek rond de vier vestigingen van Umicore nv in Vlaanderen geregeld.
Engagement
Het Addendum I voorziet dat Umicore nv de eerstkomende vijftien jaar effectief tot bodemsanering overgaat voor hun bedrijfsterreinen en de woonwijken die hieraan grenzen. Daarnaast is er een vrijwillige financiële inbreng van Umicore nv en de Vlaamse overheid voor de aanpak van de zware metalenproblematiek in de verdere omgeving en dit voor de komende tien jaar. Op deze wijze is de mogelijkheid gecreëerd om het historische bodempassief in de omgeving van de vestigingen op een gestructureerde wijze aan te pakken en het juridische gebakkelei hierover stop te zetten.
Het addendum zorgt er voor dat de historische bodemproblematiek rond de vier vestigingen wordt gesaneerd op een wijze die voor het milieu aanvaardbaar is en voor Umicore nv betaalbaar. Dit addendum is zowel vanuit milieutechnisch als economisch oogpunt een goed compromis.
In een bijkomende addendum II nam naast Umicore eveneens Nyrstar de saneringsplicht op zich voor de fabrieksterreinen en woonwijken van de vestigingen te Balen en Overpelt.
Uitvoering
De bodemonderzoeken en bodemsaneringen zijn in uitvoering voor de fabrieksterreinen, in de nabije omgeving en de ruimere omgeving (9-km zone).
Naar aanleiding van vijf jaar na de ondertekening van de convenant tussen Umicore, Nyrstar, de OVAM en de Vlaamse Regering, werd een naslagwerk gemaakt waarin een overzicht van de convenant en een samenvatting van de stand van zaken wordt gegeven van de sites in een twintigtal projectfiches.
OVAM - Infolijn bodem
015 284 458 en 015 284 459
bodem@ovam.be