Nieuws

  • 8 augustus 2018
kindje op stapel boeken

Studiedag/ontmoetingsmoment bodemsaneringsdeskundigen - OVAM

Programma: (mits voorbehoud van wijzigingen): 9u30 tot 10u50: toelichting diverse wijzigingen van relevante wetgeving voor de bodemsaneringsdeskundigen: Bodemdecreet, VLAREBO, VLAREL, instemmingsdecreet SWA gasolietanks, ...
Scheepsvaart
  • 1 augustus 2018

Update - inzameling oliehoudend scheepsafval binnenvaart

De inzameling van het olie- en vethoudend scheepsafval van de binnenvaart in Vlaanderen wordt georganiseerd door enerzijds de havenbeheerders (Haven Antwerpen en North Sea Port - Gent) en de Vlaamse Waterweg nv.
voedselverspilling
  • 13 juli 2018

Aparte ophaling keukenafval bij kleine horeca geeft voedselverlies een nuttige bestemming

Bij een aantal kleinere horecazaken in de regio Ieper en De Panne werd afgelopen jaar het restafval en het keukenafval apart opgehaald door optimalisatie van de bestaande gft-ophaalrondes. Die ingreep reduceerde de hoeveelheid voedsel in het restafval gevoelig.
ecodesign algemeen beeld
  • 13 juli 2018

Podcast over duurzaam design inspireert iedereen met een hart voor ecologie

De voorbije jaren steeg het aantal inschrijvingen voor de OVAM Ecodesign awards voor studenten elk jaar. Duurzaamheid leeft dus onder hen. Dat toont ook de grote broer van deze award: de Henry Van De Velde Award Ecodesign by OVAM. Maar de OVAM vindt ook dat ze de studenten moet inspireren.
persbericht
  • 27 juli 2018

Persbericht: Meer en makkelijker afval sorteren met nieuwe gft-regels

De meeste Vlaamse burgers zijn al lang vertrouwd met de selectieve inzameling van gft-afval. Jaarlijks sorteren wij Vlamingen ongeveer 268000 ton gft-afval dat huis-aan-huis opgehaald wordt.
voedselverlies
  • 13 juli 2018

Brugge pakt voedselverlies in de zorgsector aan

Elk lokaal bestuur heeft wel een OCMW, zorginstelling, of ziekenhuis dat kookt of voeding verdeelt. Hierbij gaat nogal wat voedsel verloren. Hoe dat kan voorkomen worden, werd grondig onderzocht. In Brugge werd hierrond een heel project opgezet in kader van hun duurzame voedselstrategie.
GroeneVent scan
  • 13 juli 2018

Duurzame festivals en evenementen? Van trend naar bewuste beleidskeuze! Een noodzaak!

Tijdens de zomermaanden vinden in heel Vlaanderen festivals en evenementen in openlucht plaats. De milieu-impact daarvan is niet te onderschatten.
cover praktijkboek voedselverlies
  • 13 juli 2018

Praktijkboek helpt lokale besturen voedselverlies te bestrijden

Een Food Battle organiseren, werken rond de campagne ‘Red de restjes’, een event zonder voedselverlies opzetten. Lokale besturen spelen een sleutelrol om voedselverspilling tegen te gaan. Een gloednieuw praktijkboek tegen voedselverlies geeft inspiratie en wijst de weg.
Kortrijk aanwulling
  • 13 juli 2018

OVAM ondersteunt VTI Kortrijk bij bodemsanering

Tijdens renovatiewerken werd in het lokaal voor lastechnieken van het VTI in Kortrijk een toevoerleiding van een stookolietank naar een verwarmingsinstallatie geraakt. Daardoor kwam een grote hoeveelheid stookolie op de vloer en in de bodem terecht.
kust afvalgids
  • 13 juli 2018

Kustgemeenten delen afvalgids uit aan toeristen

In Blankenberge, Knokke-Heist, Wenduine, De Haan, De Panne en Middelkerke krijgen toeristen deze zomer een handige afvalgids. Dankzij die informatiecampagne hopen de gemeenten de kust proper te houden.