Overzicht bodemonderzoek en bodemsanering in Vlaanderen

Wilt u weten waar in Vlaanderen bodemonderzoeken plaats vinden en vonden?

Open dan met uw webbrowser het geoloket voor bodemdossierinformatie en navigeer naar de gewenste plaats in Vlaanderen.

Het geoloket voor bodemdossierinformatie toont de ligging van de bodemdossiers waarvoor bij OVAM informatie gekend is. Voor elk bodemdossier ziet u of

  • een oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd;
  • een beschrijvend bodemonderzoek werd uitgevoerd;
  • een bodemsaneringsproject noodzakelijk is;
  • een bodemsaneringsproject beëindigd is.

De bodemdossierinformatie wordt wekelijks 1x bijgewerkt, op basis van de recentste informatie beschikbaar in het grondeninformatieregister.

Voor optimaal gebruik van het geoloket raadpleegt u best de pdf bestandLeidraad geoloket bodemdossierinformatie (736 kB)

De GIS-datalaag OVAM-bodemdossiergebieden is ook als aparte datalaag beschikbaar.  Deze datalaag wordt minimaal 1x per kwartaal bijgewerkt. Voor de raadpleging van deze datalaag heb je een GIS-programma en een achtergrondlaag zoals een stratenplan nodig om tot een leesbare kaart te komen.   Kennis van het gebruik van  een GIS-programma is aan te raden.

De GIS-datalaag is beschikbaar onderaan deze pagina in drie verschillende GIS-formaten. Hieronder een woordje uitleg over deze formaten:

OpenGIS GML formaat: De GIS-datalaag zit vervat in een zip-bestand. De GIS-laag bestaat enkel uit één bestand met extentie gml. Geography Markup language (GML) is een productonafhankelijke XML-codering voor het overbrengen en opslaan van geografische informatie.  Na extractie in een map wordt dit type GIS-formaat door de meeste Opensource GIS-programma's herkend. Het zip-bestand bevat ook nog een leesmij-bestand en een metadatadocument met meer info over de structuur van de GIS-laag.

Open Source Spatialite formaat: De GIS-datalaag zit vervat in een zip-bestand. De GIS-laag bestaat enkel uit één bestand met extentie sqlite. Spatialite is een GIS-extentie voor SQLite, een simpele relationele databank, vervat in één bestand.  Na extractie in een map wordt dit type GIS-formaat door de meeste Opensource GIS-programma's herkend. Het zip-bestand bevat ook nog een leesmij-bestand en een metadatadocument met meer info over de structuur van de GIS-laag.

ESRI Shape formaat: De GIS-datalaag zit vervat in een zip-bestand. Opent u dit, dan vindt u verschillende bestanden die samen 1 GIS-laag vormen. ESRI Shape formaat is een verouderd productspecifiek (ESRI) formaat dat nog steeds als courant uitwisselformaat gebruikt wordt.  Na extractie in een map wordt dit type GIS-formaat nog door de meeste GIS-programma's herkend. Het zip-bestand bevat ook nog een leesmij-bestand en een metadatadocument met meer info over de structuur van de GIS-laag.

Publicatie

OVAM bodemdossiergebieden bijgewerkt tot 22/10/2014 in de volgende GIS-formaten:

  • OpenGIS GML formaat (recente versie momenteel niet beschikbaar)
  • Open Source Spatialite formaat (recente versie momenteel niet beschikbaar)
  • ESRI Shape formaatzip bestanddosinfoshp.zip (9.71 MB)

Contacten

OVAM - Infolijn bodem
015 284 458 en 015 284 459
bodem@ovam.be