Zwerfvuilbeleid

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling.  En toch gooit een omvangrijk aantal Vlamingen klein afval nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat. Met een kleine inspanning van ons allemaal zijn we binnenkort voorgoed verlost van rondslingerende peuken, klokhuizen, papiertjes, kauwgom en blikjes. En dat wil toch iedereen? Op onze website ontdekt u wat er allemaal leeft rond zwerfvuil in Vlaanderen.

Ook uw gemeente- of stadsbestuur bindt de strijd aan tegen zwerfvuil. Als u wilt helpen door bijvoorbeeld zelf uw straat zwerfvuilvrij te houden of een initiatief neemt samen met een groep mensen dan contacteert u best uw milieudienst. OVAM en Mooimakers ondersteunen lokale besturen in de strijd tegen zwerfvuil. Een lokaal bestuur kan materiële ondersteuning (fluovestjes, handschoenen, zakken en grijpstokken) aanvragen en aan haar inwoners aanbieden om makkelijk en veilig op te ruimen.

Voor sommige projecten kan uw lokaal bestuur zelfs financiële ondersteuning krijgen. De voorwaarden en ook veel praktische informatie voor lokale besturen vindt u op mooimakers.be.

Maar u kan ook zelf als individu opruimmateriaal, posters en nog veel meer bestellen in de webwinkel van Mooimakers.

Communicatiemateriaal zoals affiches waarvan u er een aantal kan personaliseren kan u van de website downloaden of bestellen.

Over Mooimakers en Vlaanderen Mooi

Vlaanderen Mooi ondersteunt lokale besturen en andere belanghebbenden in hun aanpak van het zwerfvuilbeleid.

Het zwerfvuilbeleid is gebaseerd op 5 pijlers. Om de zwerfvuilproblematiek aan te pakken is een samenspel van deze pijlers vereist.

  • infrastructuur
  • sensibilisatie en communicatie
  • omgeving
  • participatie
  • handhaving

Meer informatie over de meest effectieve aanpak van zwerfvuil, gebaseerd op deze 5 pijlers.