VLAJO en OVAM belonen mini-ondernemingen

Eco-efficiënt ondernemerschap stimuleren is één van de doelstellingen van de OVAM. Een belangrijke groep van kandidaat-ondernemers situeert zich bij scholieren en studenten. 

Samenwerking met Vlajo: Eco-efficiëntie Award voor mini-ondernemingen

De OVAM werkt samen met VLAJO, een vzw die studerende jongeren vroegtijdig vertrouwd wil maken met ondernemerschap, om eco-efficiëntie te integreren in het ondernemerschap van morgen. Elk jaar belonen beide organisaties in elke provincie één mini-onderneming die uitblinkt op het vlak van eco-efficiëntie met een Eco-efficiëntie Award.

Winnaars Eco-effciëntie Award schooljaar 2015 - 2016

 

Choc in BlockChoc in Block, Ter Groene Poorte in St-Michiels (Brugge)

Choc in Block brengt verfijnde chocoladereepjes op de markt onder de merknaam 'Tasty Tablets'. Ze gingen voor hun grondstofkeuze niet over een nacht ijs en kozen heel doordacht voor Fair Trade cacao-bonen van biologische oorsprong. Ze doen er ook alles aan om hun productie-uitval tot een minimum te beperken. De OVAM sluit zich graag aan bij klantenreacties zoals 'Je proeft de passie'  en besluit dat deze mini een sterk product op de markt brengt.

 

 

Pimp My TrailerPimp My Trailer, KTA MoBi Gent

Pimp My Trailer speelt in op de zeer actuele trend van food trucks en streetfood en knapt oude caravans op. De caravans krijgen een nieuwe en hippe look. Daarnaast worden ze uiteraard ook technisch perfect in orde gezet. Maar je kunt je oude trailer ook voor andere doeleinden laten 'pimpen'. Zo maakten ze een hippe lees- en snoezelwagen voor een school. "Als je het kan dromen, kunnen wij het 'pimpen', zeggen ze vol overtuiging bij 'Pimp My Trailer'.

 

 

EnTyreEnTyre, Ursulinen Mechelen

EnTyre creëert een nieuw leven voor afgedankte fietsbanden, een afvalstroom waar tot nog toe geen hoogwaardige toepassingen voor bestonden. Deze mini-onderneming werkt samen met een fietsenwinkel om banden in te zamelen en te upcyclen tot diverse en degelijke accessoires zoals broeksriemen, armbanden, oorbellen, sleutelhangers en geldbeugels. De producten worden onder andere aangeboden bij de fietsenwinkel.Suono mini-ondernemingSuono, SInt-Pieterscollege Leuven

Suono ging de uitdaging aan om een vernieuwende versterker voor de smartphone te ontwerpen. En het is hen gelukt. Door eigen ontwikkeling bedachten ze de beste configuratie en selecteerden ze duurzaam hout om een mooie en functionele versterker op de markt te brengen. Terloops bewezen ze ook dat high tech, innovatie en duurzaamheid best hand in hand kunnen gaan met een akoestische versterker zonder batterij of andere elektronische toepassingen die vaak maar een kort leven beschoren zijn. De versterker heeft diverse troeven tegenover zijn concurrenten: zijn prijs, hij is altijd gebruiksklaar en werkt zonder batterij. Suono is  een mooi voorbeeld van hoe bestaande, soms vergeten, technologie een nieuwe hedendaagse toepassing krijgt.

 

 

LontLont, Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Campus Sint-Aloysius, Zepperen

Missie van deze mini-onderneming is een sociale en professionele onderneming te zijn die duurzame en betaalbare producten op de markt brengt. Lont wil duurzaam ondernemen door afgedankte flessen van bijvoorbeeld sterke drank een nieuw leven te geven. Voor de kaarsen die ervan gemaakt worden, gebruiken zet wax  die gemaakt is van sojabonen. Kaarsen van sojawax geven geen gietdal zodat deze vlakke kaarsen langer en mooier opbranden en minder walmen. Bovendien maakt deze wax geen vlekken op kleding en textiel. Sojawax is makkelijk uit te wassen. Lont biedt ook een leasingsysteem aan waarbij lege recipiënten worden hervuld met nieuwe sojawax. Zowel particulieren als horecazaken zijn gretige afnemers.