Winnaars 2016

logo Paradise City

De award in de categorie 'grote evenementen' gaat naar Paradise City. Het is een globaal conceptfestival dat nog maar aan zijn tweede editie toe is maar wel al een ruim publiek trekt en ecologie centraal stelt. De jury oordeelde dat kosten noch moeite gespaard werden om de ecologische principes tot in de details uit te werken: zowel rond afval (herbruikbare bekers, doorgedreven selectieve inzameling, geen jetons maar credits op een bandje, ...), catering (lokaal geproduceerd, beperkte vleesconsumptie), sensibilisatie (duidelijke communicatie over de ecologische maatregelen op de website en op het terrein) en energie (generatoren op zonne-energie). Voor elk probleem vonden de organisatoren een originele, ecologische oplossing en telkens wisten ze die nog ‘hip’ te verpakken ook.

paradisecity.be

logo Ubuntu Festival

De award in de categorie ‘middelgrote evenementen’ gaat naar Ubuntu.Dit wereldfestival uit Boom kiest, ondanks zijn beperkte budgetten, resoluut voor duurzaamheid. Zo worden ook kinderen via ludieke workshops betrokken in het afvalverhaal. Ubuntu besteedt ook aandacht aan materialenbeheer (met onder meer modulair opgebouwde togen en het gebruik van recuperatiematerialen in de backstage). De communicatie verliep volledig digitaal! Dat scheelt niet alleen voor de portemonnee maar ook voor het milieu! 

www.ubuntufestival.be

logo Brackrock

In de categorie ‘kleine evenementen’ behaalden twee evenementen een ex aequo. De awards gaan naar Brakrock Ecofest en Gitannekesfoor.

Brakrock Ecofest uit Duffel behaalde in het jaar 2013 al eens de OVAM GroeneVent Award en was finalist in de editie 2015. Ondertussen groeide het festival verder door op ecologisch vlak. Het kan prat gaan op een integraal milieubeleid, met aandacht voor ruimtegebruik, water, energie, mobiliteit, materialenbeheer en uiteraard ook duurzame catering en afvalbeheer. Niet alleen herbruikbare bekers, maar ook mooie herbruikbare eetkommen zorgen voor afvalpreventie. De catering is trouwens vegetarisch en het bieraanbod bijna volledig biologisch en uiteraard Belgisch! 

www.brakrock.be

logo Gitannekesfoor

De Gitannekesfoor uit Herselt is een opmerkelijke nieuwkomer in de GroeneVent Awards. Het is een nazomer evenement met podiumkunsten, circus, acrobatie en Balkanmuziek… Minstens even opmerkelijk zijn hun milieumaatregelen: etensresten en 'afvoer' uit de composttoiletten worden ter plekke gecomposteerd en leveren warmte aan het water, nodig om de herbruikbare bekers af te wassen! Een steltenloper is hier niet enkel een circusartiest maar hij pikt tevens het zwerfvuil op en zorgt zo voor sensibilisering. De jury was zo gecharmeerd dat deze nieuwkomer ook meteen met de GroeneVent Award mag pronken. 

gitannekesfoor.be