Tips voor een milieuverantwoord gebruik van batterijen en accu's

Hieronder vindt u tips om het gebruik van batterijen en accu's te beperken. Als een batterij of accu toch nodig is, vindt u hier enkele tips voor een milieuverantwoord gebruik ervan.

Overweeg bij de aankoop van een elektrisch apparaat of u kiest voor een toestel dat kan aangesloten worden op het elektriciteitsnet dan wel een apparaat dat alleen op batterijen kan functioneren. Een apparaat op batterijen heeft als voordeel dat het mobiel is. Anderzijds is het gebruik van een apparaat dat op het elektriciteitsnet kan aangesloten worden voordeliger.

Als iets mechanisch kanof met netstroom, is dit vaak beter. Stroom uit batterijen is ook relatief duur.

Soms is het gebruik van een batterij evenwel noodzakelijk, zoals in hoorapparaten, draagbare computers, draagbare muziekspelers, gsm' …

Welke batterij u het best kunt gebruiken, hangt af van de toepassing:

  • Herlaadbare batterijen zijn het best geschikt voor toestellen die daar specifiek voor ontworpen zijn (gsms, draadloze gereedschappen,…).
  • Voor apparaten die relatief veel en vaak worden gebruikt, zoals draagbare muziekspelers, elektronische spelconsoles of fotoapparaten, kunt u het best herlaadbare batterijen gebruiken. Nikkelmetaalhydride en lithium-ionbatterijen zijn de beste keuze.
  • Een apparaat dat weinig of onregelmatig wordt gebruikt, of zeer weinig stroom gebruikt, zoals een horloge of zaklamp, kan het best worden uitgerust met "primaire" batterijen (niet herlaadbaar). Herlaadbare batterijen hebben namelijk last van "zelfontlading". Niet-herlaadbare batterijen hebben een bewaartermijn van enkele jaren. De nieuwste generatie nikkel-metaalhydride batterijen behoudt 70 à 85 % van haar initiële lading na één jaar.
  • In veel toestellen of apparaten kunnen "primaire" batterijen (niet herlaadbaar) worden vervangen door "secundaire" (herlaadbaar), met hetzelfde formaat en dezelfde afmetingen. Het voltage van herlaadbare batterijen bedraagt slechts 1,2 Volt tegenover 1,5 Volt voor een niet-herlaadbare batterij. Daarom ontladen herlaadbare batterijen sneller dan niet-herlaadbare batterijen.

Wat u moet weten bij het gebruik van herlaadbare batterijen:

  • Een batterij mag u enkel herladen met elektrische stroom in een batterijlader. Die moet geschikt zijn voor het type herlaadbare batterijen dat u gebruikt. De meeste herlaadbare batterijen kunt u honderden malen opladen.
  • Batterijladers zijn uitsluitend bedoeld voor herlaadbare batterijen. U herkent die batterijen aan de aanduiding "rechargeable". Staat dat niet op de batterij, dan is herladen onmogelijk en zelfs gevaarlijk.
  • Als u vaak nikkel-cadmiumbatterijen oplaadt voordat ze helemaal leeg zijn, dan kan de beschikbare energie kleiner worden. Dat noemt men het geheugeneffect. Daarom laadt u die batterijen pas op als ze volledig leeg zijn. Nikkel-metaalhydride en lithium-ion batterijen hebben dit geheugeneffect niet.

Wanneer batterijen leeg zijn (niet herlaadbare batterijen) of herladen niet meer lukt (herlaadbare batterijen), dan brengt u de afgedankte batterijen naar een Bebat-inzameldoos. Dan worden de batterijen milieuvriendelijk verwerkt en gerecycleerd.