Bioplastics

De belangstelling voor kunststoffen afgeleid uit hernieuwbare grondstoffen, groeit.

Deze kunststofvariëteiten vertegenwoordigden tot voor kort hooguit 1% van de markt. Tegenwoordig zijn ze sterk in opmars. Ze zijn aanwezig in diverse sectoren zoals de automobiel sector en de medische wereld, maar ook in de groothandel. Wellicht hebt u al meermaals een winkelzakje uit bioplastic in uw handen gehad. Alsmaar meer fabrikanten uit de landbouw- en voedingsindustrie gebruiken bioplastics om hun groenten, fruit of bioproducten te verpakken. Zo zitten verse kruiden soms in een plastic jasje, dat bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Sommige groenten- en fruitverpakkingen zijn composteerbaar, net als sommige tijdschriftwikkels.

Hoewel we al deze verpakkingen onder de noemer 'bioplastics' catalogeren, hebben ze niet allemaal  dezelfde eigenschappen en toepassingen. Ook worden ze in de afval-fase niet op dezelfde manier verwerkt.

Hoe herkent u dan precies de verschillende soorten bioplastics? Zijn ze allemaal biodegradeerbaar? En wat verstaan we onder composteerbaar?

Een antwoord op deze en andere vragen, vindt u in het rapport Bioplastics.

Beknoptere en meer hapklare informatie vindt u in de folders 'Bioplastics', 'Hoe kunnen we bioplastics composteren?' en 'Hoe kunnen we bioplastics recycleren?'.