Voedselverlies

De wereldbevolking groeit snel naar 9 miljard mensen. Deze snelle toename zet het voedingssysteem sterk onder druk. Daarom is het voorkomen van voedselverlies een topprioriteit.  Ook de OVAM maakt van het vermijden van voedselverlies een beleidsprioriteit. 

Nieuw: wie wint de Food Waste Awards 2018?

Dit jaar organiseert Foodwin in samenwerking met de OVAM de tweede editie van de Food Waste Awards. Organisaties met goede projecten die voedselverlies voorkomen, kunnen meedingen in vijf categorieën : ‘Voedselverlies ondernemers’, ‘Ziekenhuizen en zorginstellingen’, ‘Lokale overheden’, ‘voedingsbedrijven’ en ‘Horeca, catering en events’. De awards worden uitgereikt op 20 maart. Die avond staat er ook een wereldprimeur op het programma: op de allereerste food waste-markt kunt u nieuwigheden ruiken, proeven en beleven. Daarna zal Vytenis Andriukaitis, de Europese Health and Food Safety Commissioner, de ceremonie openen.

Deelnemen? Registreer u dan hier .

Nieuw: het netwerk lokale besturen tegen voedselverlies

Het netwerk van lokale besturen ondersteunt lokale besturen die acties willen ondernemen tegen voedselverlies. De OVAM en het Departement Omgeving zijn de trekkers van het netwerk. Partners zijn de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vereniging van Vlaamse Provincies ( VVP) de Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) en de Koepel van Milieuondernemers in de Sociale Economie (Komosie).

Concreet werd een overlegstructuur op Vlaams niveau opgericht en organiseert het netwerk workshops rond concrete thema’s waarbij lokale besturen ervaringen en praktijkvoorbeelden kunnen uitwisselen. Van de workshops wordt telkens een dossier opgemaakt waarin lokale besturen de nodige informatie terug kunnen vinden. 

In 2017 werden zo vier workshops georganiseerd. Het netwerk onderzocht eerst de problematiek van de Distributieplatformen. Vervolgens werden de mogelijkheden van de Restorestjes  besproken. De vraag: "Hoe kan je als lokaal bestuur werken met voedseloverschotten?" kwam aan bod in de workshop Red de restjes. Eind 2017 werd in Kortrijk een "Food waste battle" georganiseerd: hoe voorkomen we dat mensen voedsel weggooien? Eén succesvolle methode is de ‘Food waste Battle’. In Kortrijk werd er één opgezet met scherpe resultaten. De uitdaging om het beter te doen is gelanceerd. Hier alle info voor lokale besturen die er mee aan de slag willlen. 

Meer info? Of wil u meewerken aan dit netwerk? Contacteer één van de partners van het netwerk, lees het e-zine voedselverlies ,  volg het op Twitter via  #voedselverlies of stuur een e-mail naar voedselverlieslokaal@vlaanderen.be 

Koelkasten en voedselverlies

Een goed beheer van uw koelkast voorkomt veel voedselverlies. Goed invriezen, ontdooien en slim omgaan met uw koelkast, letten op de vervaldatum en de temperatuur goed regelen, kunnen al veel voedselverlies voorkomen.  De website www.koelkastinorde.be bundelt de meest doeltreffende tips over invriezen, koelkastbeheer en koken met restjes. Achtergrondinformatie vindt u op Koelkasten en voedselverlies

Voedselverlies in ketenperspectief

De studie Voedselverlies in ketenperspectief  (2012) onderzocht het voedselverlies in Vlaanderen en maakte het eerste globaal overzicht van de problematiek in Vlaanderen. Enkele pistes, zoals het verduidelijken van de houdbaarheidsinformatie, de verbetering van de verpakking en de rol van de sociale distributie werden verkend. 

Voedselverlies en verpakkingen

De studie 'Voedselverlies en verpakkingen'  onderzocht in welke mate goed ontworpen verpakkingen voedselverlies kunnen voorkomen zonder de globale klimaatimpact te doen toenemen. Deze studie is ook beschikbaar in het Engels (“Food loss and packaging”).  Voorbeelden van innovatieve verpakkingen vindt u op  Pack2savefood 

Cijfers voedselverlies in het restafval

In 2014 werd het voedselverlies in het restafval geanalyseerd in de studie “Onderzoek van het voedselverlies bij Vlaamse gezinnen via sorteeranalyse van het huisvuil.” Er werd 16,9 kg voedselgerelateerd afval terug gevonden op een totaal van 109,9 kg per persoon per jaar. Meer info over voedselverlies en restafval is ook te vinden in het nieuwe rapport “Huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016” ( pgn 18 ev ). In mei 2017 werden de nieuwe cijfers van het voedselverlies over heel de keten bekend gemaakt. Alle informatie hierover vindt u op www.voedselverlies.be/monitor

Inspiratiegids voor een afvalarme horecazaak zonder voedselverlies

In het kader van de Roadmap Voedselverlies worden ook acties ondernomen om het voedselverlies in de horeca te verminderen. Horeca Vlaanderen roept op www.nofoodtowaste.be, horecaondernemers op om zich te engageren tegen voedselverlies en het Chefs Charter te ondertekenen. In de inspiratiegids “Kookt u met overschot” komen tientallen tips, tal van goede voorbeelden en ideeën aan bod om voedselverlies in een horecazaak tegen te gaan.

Met de GroeneVent naar minder voedselverlies op events

Vlaamse festivals, evenementen en feesten zijn naast gezellige trefpunten voor muziek, cultuur en sport, ook mekka's van lekkere hapjes en drankjes en … voedselverlies. De GroeneVent roept alle organisatoren en partners op om de strijd aan te gaan tegen voedselverlies. Laat u leiden door de tips van de GroeneVent en zet uw acties in de kijker. Doe de GroeneVentscan of neem een kijkje bij de rubriek catering. Zo kunt u uw inspanningen en groeikansen al meten: www.ovam.be/groeneventscan

Meer info? 

Volg het op Twitter via  #voedselverlies.

Meer info over voedselverlies en de doelstelling in  de "Roadmap voedselverlies" om het voedselverlies in Vlaanderen tegen 2020 met 15% te doen dalen vindt u op www.voedselverlies.be