Catering - praktijkvoorbeelden en tips

Praktijkvoorbeelden afspraken standhouders (zie rechterzijde)

Maak afspraken met externen (sponsors, cateraars, verenigingen,…) over te respecteren duurzaamheidsmaatregelen rond catering, afval en energie op uw event. Betrek ook horeca-uitbaters en ambulante verkopers aanwezig op de toegangswegen naar de evenementenzone.

Voeg clausules toe in partnerovereenkomsten, laat een charter ondertekenen, vraag een milieuwaarborg, laat het opnemen in een politiereglement, verspreid een briefing, organiseer een fysieke/digitale infosessie,… Beloon goede voorbeelden of extra inspanningen door deze standhouders extra in de kijker te plaatsen.

Duurzaam cateringmateriaal

Dranken
Reduceer verpakkingsafval. Gebruik of verplicht:

  • grootverpakkingen: vaten op tap (bier, wijn, cocktails), serveren in grote flessen ipv kleine flesjes (frisdranken)
  • retourflessen ipv wegwerpflessen
  • drinkwaterfonteinen of leidingwater op tap:
  • glas en porselein, of indien onmogelijk herbruikbare bekers uit kunststof. Meer info hier.

Voeding
Reduceer verpakkingsafval. Vermijd of verbied:

  • wegwerpmaterialen: plastic bordjes en bestek, aluminium of PS bakjes, papieren wikkels of dozen
  • kleinverpakkingen voor sauzen, suiker, melk en zout.

Verplicht of promoot:

  • eetbare verpakkingen of fingerfood: ijs op een hoorntje, croque monsieur uit het vuistje, vis of vlees op een broodje, slaatjes uit een koolblad;
  • herbruikbaar cateringmateriaal uit porselein, glas en metalen bestek, of indien onmogelijk uit bijvoorbeeld veiligheidsoverwegingen, uit kunststof. Meer info hier.
  • wanneer herbruikbaar niet mogelijk is, voorzie dan bagasse als de afvalophaler het kan composteren. Zoniet, werk dan met materialen uit een hernieuwbare bron zoals papier en karton.

Duurzame voeding

Kies voor:

  • vegetarisch / veganistisch: wist u dat de productie van 1 kg rundvlees 15.000 liter water vraagt? Bied daarom (uitsluitend) vegetarische/veganistische hapjes en maaltijden aan, zowel front- als backstage.
  • lokaal en seizoensgebonden: het is verser, gevarieerder en goedkoper. De negatieve mobiliteitsimpact wordt gereduceerd, en u ondersteunt de lokale economie.
  • fair trade en biologisch: als lokaal niet mogelijk is, verzeker dan met fair trade een eerlijke verloning voor de producent in het land van herkomst. Met biologisch garandeert u bovendien (dieren)welzijn, natuurlijke bemesting en biodiversiteit.

Voedseloverschotten

Vermijd voedselverspilling door een goede inschatting van de behoeftes te maken. Hou jaarlijks de voedselverliesposten bij en stem er de inschattingen op af.

Nog eetbare overschotten?

  • Verkoop ze aan bezoekers aan een verminderde prijs / geef ze weg.
  • Schenk ze weg aan sociale instellingen in de buurt (rusthuizen, daklozencentra,...).  Spreek dit vooraf af met dit centrum. Meer info kijk hier.

Niet herbruikbare of vervallen overschotten?

Info over inzameling van keukenafval en etensresten. Info over scheiding van biologisch/composteerbaar afval en pistes voor afvoer naar verwerkers vindt u op Vlaco.