Checklist voor het onderhoud van uw koelkast en diepvriezer

Een koelkast reinigen
 

Een koelkast maakt u best één keer per maand schoon. Dat doet u als volgt:

 1. Haal de levensmiddelen uit het toestel en leg ze in een koelbox of in een koeltas, of wikkel ze in een deken.
 2. Schakel het toestel volledig uit, of trek de stekker uit.
 3. Verwijder alle legplateaus, groentelades en deurvakken en was ze in een sopje.
 4. Reinig de binnenkant van de koelkast met een doekje, bevochtigd met een milde detergent (zeker geen zuiver bleekwater) of met water met witte azijn .
 5. Spoel af met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus, groentelades en deurvakken met een schone doek.
 6. Plaats de losse onderdelen terug in de koelkast.
 7. Steek de stekker weer in.

Vergeet daarnaast niet om regelmatig de dichting van de deur te reinigen. Anders zal de deur niet sluiten zoals het hoort. Is de dichting beschadigd? Vervang ze dan indien mogelijk.

Controleer of de luchtopeningen niet bedekt zijn, en verwijder het stof één of twee maal per jaar.

Een diepvriezer ontdooien en reinigen
 

Ook een diepvriezer moet gereinigd worden. Doe dit minstens om de zes maanden. Als uw toestel niet beschikt over een no-frost technologie die rijmvorming vermijdt , raden we zelfs aan dit om de drie maanden te doen. Zorg er alleszins voor dat er nooit ijslagen van meer dan 1 centimeter ontstaan.

 1. Haal de bevroren levensmiddelen uit het toestel en leg ze in een koelbox of in een koeltas, of wikkel ze in een deken.
 2. Schakel het toestel volledig uit, of trek de stekker uit. Laat de diepvriezer helemaal ontdooien. U kunt dit proces versnellen door een kom heet water in de diepvriezer te plaatsen en de deur te sluiten.
 3. Verwijder alle legplateaus en eventuele lades en was ze in een sopje.
 4. Reinig de binnenkant van de diepvriezer met een doekje, bevochtigd met een milde detergent (zeker geen zuiver bleekwater) of met water met witte azijn.
 5. Spoel af met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus en lades met een schone doek.
 6. Plaats de losse onderdelen terug in de diepvriezer.
 7. Haal de nog bevroren levensmiddelen uit de deken en stop ze terug in het toestel.
 8. Steek de stekker weer in.

Wist u trouwens dat een ijslaagje van amper twee millimeter op het vrieselement het energieverbruik van de ijskast al met 10% de hoogte in stuwt? Regelmatig ontdooien voorkomt dus een hoge energierekening. Bovendien voorkomt u zo dat schadelijke bacteriën en schimmels in het ijs groeien.

Vergeet de achterkant niet!
 

Aan de achterkant van zowel uw koelkast als uw diepvriezer bevindt zich het rooster waarlangs de warme lucht wordt afgevoerd. Stof hoopt hier graag op. Daardoor kan de warmte niet meer weg en verbruikt uw toestel meer energie.

Verwijder daarom één of twee keer per jaar al het stof aan de achterkant van uw toestel. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen kunt u voorzichtig weghalen met een stofzuiger.