Covid-19 en herbruikbaar cateringmateriaal

  • 15 juni 2020

Naar aanleiding van het Covid-19 virus prijzen producenten van cateringmateriaal voor éénmalig gebruik hun producten extra aan. De argumentatie dat wegwerpbekers, -flesjes, -servies –en bestek hygiënischer en dus veiliger zijn, klopt echter niet. Een risico op besmetting ontstaat wanneer de bestaande aanbevelingen en verplichtingen voor persoonlijke hygiëne, voedsel- en arbeidshygiëne, en regelmatig reinigen en desinfecteren van oppervlakken en voorwerpen, niet wordt nageleefd. Ongeacht of u gebruik maakt van glas, herbruikbaar of éénmalig cateringmateriaal.

Herbruikbare bekers, borden en glazen zijn dus even veilig als wegwerp

Voor elk materiaal is het belangrijk om te rekening te houden met de goede hygiënepraktijken en de regels voor voedselveiligheid te respecteren,

Regelmatig en grondig de handen wassen blijft de boodschap. Ook na elk contact met oppervlakken en materialen die anderen aanraken, wast u de handen.

Afwassen in de machine heeft de voorkeur boven afwassen met de hand. Bij machinaal afwassen is de temperatuur van het water hoger (minimum 60°C) en is er een langere contacttijd met het water en detergenten. Het drogen gebeurt dan ook contactloos. Bij het afwassen met de hand is het belangrijk om zo heet mogelijk water en detergent te gebruiken. Let ook op volgende punten:

  • Hou afwaswater proper en vervang het regelmatig.
  • Gebruik steeds voldoende detergent (volgens de aanbevelingen van de producent).
  • Laat de cateringmaterialen voldoende lang weken in het water met detergent.
  • Spoel na met drinkbaar water.
  • Gebruik een afwasbak voor het afwassen en een andere afwasbak voor het naspoelen.
  • Laat de cateringmaterialen goed uitlekken en drogen op een propere plek voor u ze opnieuw gebruikt
  • Droog bij voorkeur niet af met een handdoek. Als dit toch niet te vermijden is, zorg er dan voor dat u zo vaak als nodig een propere handdoek neemt. Was de handdoeken steeds na gebruik (minimum 60°). Laat ze niet drogen om opnieuw te gebruiken.
  • Was uw handen voor u het gewassen cateringmateriaal gebruikt.
  • Zorg steeds voor een propere werkplek. Een regelmatige desinfectie of reiniging met zeep en warm water van oppervlakken en voorwerpen is zeer effectief tegen covid-19.

Meer info

Extra achtergrond vindt u op covid-19 faq FAVV voor professionelen en GroenEvent FAQ

Oproep

Bent u een lokaal bestuur en wilt u graag begeleiding van de OVAM bij het inzetten van herbruikbaar cateringmateriaal op uw event? Dan vindt u hier meer info.