De beste tips voor een perfecte koudeketen

Veel belangrijker nog dan het model diepvriezer of koelkast dat u gebruikt, is hoe u omgaat met de inhoud. En dan hebben we het niet alleen over de ideale plaats voor elk voedingsmiddel in uw koelkast, maar ook en vooral over hoe u met die voedingsmiddelen en koelkast omgaat. Of met andere woorden: de koudeketen.

De zwakke schakel in de koudeketen
 

Van productie tot consumptie moet voeding goed en op de juiste temperatuur bewaard worden. Onze overheid legt voedingsproducenten, -vervoerders en winkels bijzonder strenge regels op opdat deze koudeketen nergens zou onderbroken worden. De enige zwakke schakel in de koudeketen? Dat bent u! Van zodra het perfect gecontroleerde voedingsmiddel in uw winkelkarretje ligt, valt alle controle weg.

Uw beurt
 

Met het wegvallen van die controle hoeft de zorgvuldig onderhouden koudeketen echter niet meteen in duigen te vallen. Het betekent enkel dat de koudeketen voortaan uw eigen verantwoordelijkheid is. De volgende tips kunnen u daarbij helpen.

  1. Wanneer u gaat winkelen, plan uw aankopen van gekoelde en diepvriesproducten als laatste.
  2. Maak gebruik van koeltassen.
  3. Groepeer gekoelde producten al meteen in uw autokoffer of winkeltas. Leg gesneden fruit en groente bovenaan, zodat ze niet beschadigd raken.
  4. Ga na het winkelen zo snel mogelijk naar huis, zeker bij warm weer, en scherm de boodschappen af van de zon.
  5. Berg boodschappen thuis meteen op, en probeer de koelkast- of diepvriezerdeur daarbij zo weinig mogelijk te openen.
  6. Zet uw meest recente aankopen achter de vorige aankopen. Wanneer we de koelkast opernen, nemen we gemakkelijker iets wat vooraan staat.
  7. Bij het inladen van grote hoeveelheid in de koelkast zeker beginnen (vooral in de zomer) met de voedingsmiddelen die echt koud moeten bewaard worden. Denk aan hoe de producten bewaard worden in een winkel / supermarkt ! Beter eerst vis of garnalen in de koelkast plaatsen dan een potje mayonaise. De mayonaise kan gemakkelijk 2 of 3 uren nadien erin geplaatst worden en zo vermijdt u een te hoge temperatuurstijging in de koelkast en een te lange tijd om opnieuw de correcte temperatuur in de koelkast te bereiken.