Duizenden vrijwilligers gaan zwerfvuil te lijf tijdens grote lenteschoonmaak

  • 19 april 2018

In veel huishoudens is de overgang van winter naar lente hét moment voor een grote schoonmaak. Ramen en deuren wagenwijd open, met de borstel en de dweil door heel het huis, overbodige spullen naar de Kringwinkel, in de vuilnisbak of naar het containerpark.

Over heel Vlaanderen grijpen vrijwilligers het begin van de lente ook aan om hun eigen straat en hun eigen buurt onder handen te nemen. Ze slaan de handen in mekaar om samen met hun buren het zwerfvuil op te ruimen, en hun dorp of stad weer een stukje properder en mooier te maken.

Mooimakers ondersteunt die jaarlijkse grote lenteschoonmaak met opruimmateriaal en een uitgebreide communicatiecampagne. “Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat het meest doeltreffende middel tegen zwerfvuil en sluikstort een brede maatschappelijke beweging is”, legt Els Gommeren, coördinator van de Mooimakers uit.

“Tijdens de jaarlijkse lenteschoonmaak zie je hoe groot en hoe actief die beweging ondertussen al is. Duizenden mensen steken mee de handen uit de mouwen voor een propere buurt. Er zijn dit jaar meer dan 200 opruimacties geregistreerd op de website. De lenteschoonmaak zorgt niet alleen voor een mooiere en aangenamere leefomgeving, hij inspireert ook andere buurtbewoners om voor eigen deur te vegen.”

Grote lenteschoonmaak!