Ecover uit Malle winnaar van de eerste ‘Ecodesign by OVAM’ Gold Award tijdens de uitreiking van de Henry van de Velde Awards 2020

  • 22 januari 2020

Op woensdag 22 januari 2020 reikt Flanders DC, in samenwerking met de OVAM, de Henry van de Velde Awards uit in BOZAR in Brussel. Deze awards prijzen Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die vanuit design een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Tijdens de 26ste editie van dit groots designfeest staat ecodesign meer dan ooit centraal en wordt voor de eerste maal de ‘Ecodesign by OVAM’ Gold Award uitgereikt. Het bedrijf Ecover uit Malle mag zich de eerste laureaat van deze award noemen.

De Henry van de Velde Awards zijn al sinds 1994 een vaste waarde in de designwereld. Zij zetten Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten in de kijker die vanuit design oplossingen aanreiken met een positieve impact op de economie en de samenleving. De gedeelde visie van een professionele en internationale jury met belangrijke expertise in de sector, zorgt ervoor dat de awards breed gedragen worden.

Er zijn maar liefst 12 Gold Awards te winnen tijdens de officiële prijsuitreiking. Designers, bedrijven en organisaties konden zich inschrijven binnen de volgende categorieën: Business Innovation - Collaborative - Consumer - Crafts by Bokrijk - Digital Product - Graphic & Communication - Habitat. Voor vijf categorieën konden zij niet inschrijven: Young Talent - Company - Lifetime Achievement – Publieksprijs en Ecodesign by OVAM.

‘Ecodesign by OVAM’ Award krijgt nieuwe invulling

De vorige jaren was het noodzakelijk om ecodesign als een aparte categorie binnen de designprijzen te behandelen en zo voldoende aandacht te geven. Na 25 jaar Henry van de Velde Awards, is het duidelijk dat ecodesign een vanzelfsprekend onderdeel uitmaakt van de goede designpraktijk. Alle ontwerpen houden op één of meerdere manieren rekening met de milieu-impact. Daarom is ecodesign vanaf nu een toetssteen binnen de ‘goed design’-criteria bij alle inzendingen voor de zeven categorieën.

Deze evolutie bracht Flanders DC en de OVAM ertoe een stap verder te gaan met de ‘Ecodesign by OVAM’ Gold Award. Deze prijs gaat niet langer naar een ontwerp, maar wordt uitgereikt aan een bedrijf of ontwerper die optreedt als rolmodel voor het representatief gebruik van ecodesign. De ontwerpers of bedrijven die zich dagelijks inzetten om onze producten en diensten duurzamer te maken. Met deze award willen we hen aanmoedigen om hun grenzen binnen ecodesign te blijven verleggen.

En de winnaar is… 

Het bedrijf dat deze ‘Ecodesign by OVAM’ Gold Award voor het eerst in ontvangst mag nemen is Ecover uit Malle.

Ecover is een pionier op vlak van duurzaamheid. Al 40 jaar lang gaan zij voor een doorgedreven innovatie op vlak van biogebaseerde detergenten, verpakkingen, hervulsystemen, enzovoort. Recent ontwikkelde het bedrijf een afwasmiddel, gemaakt uit 25% afvalingrediënten die achterbleven na het bierbrouwproces. Maar het bedrijf gaat nog een stap verder: ze moedigen ook andere organisaties aan om anders naar afval te kijken en willen een Clean World revolutie op gang brengen. Kortom, ecodesign zit niet alleen in de productie bij Ecover, maar in het ganse organisatie-DNA. 

De OVAM is zeer verheugd om deze award te mogen uitreiken in naam van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

“Ecodesign past helemaal binnen onze visie op de overgang naar een circulaire economie.”, zegt Demir.  “We voeren op verschillende fronten de strijd tegen wegwerpmentaliteit op. Door volop in te zetten op een circulaire economie en het hergebruik van goederen te vergroten, zonder in te boeten op ons comfort of welvaart. De milieu-impact van producten en diensten is te groot om niet op zoek te gaan naar duurzame alternatieven."