De 5 grootste fouten bij de plaatsing van koelkasten en diepvriezers

Dat een koelkast of diepvriezer kopen met een gunstige energiescore u heel wat euro’s kan besparen, dat wist u vast al. Maar hebt u er ook al over nagedacht waar u dat technologische wondertje gaat plaatsen? Nee? Een verkeerde plek voor uw koelkast of diepvriezer kan uw energierekening nochtans flink de hoogte in duwen.

FOUT 1:  te warm of te koud
 

Te hoge temperaturen in de zomer of te lage temperaturen in de winter kunnen de goede werking van uw toestel verhinderen en het toestel zelfs beschadigen. Vermijd dus balkons, veranda’s en terrassen. Let er ook op dat het toestel niet in direct zonlicht staat en plaats het niet te dicht tegen warmtebronnen zoals kookvuren, ovens, radiatoren en verwarmingstoestellen.

FOUT 2:  te vochtig
 

Overmatig vocht kan elektrische schokken en stroompannes veroorzaken. Plaats uw koelkast of diepvriezer dus ver genoeg van waterkranen en zeker niet in vochtige ruimtes. Vermijd ook om twee toestellen vlak naast elkaar te plaatsen, want dat verhoogt de kans op condensvorming aanzienlijk.

FOUT 3:  te weinig ventilatie
 

Zorg dat de warmte die achter uw koelkast of diepvriezer vrijkomt, gemakkelijk weg kan. Plaats een vrijstaand toestel daarom nooit vlak tegen een muur, maar houd een spatie van 8 à 10 cm over. Dit leidt tot betere koelresultaten en bijgevolg minder energiekosten.

Veel koelkasten worden geleverd met een “spacer”. Deze “spacers” dienen als een soort stop bij het plaatsen van uw koelkast. U kunt uw koelkast zo ver tegen de muur zetten totdat de spacers de muur raken. Op deze manier heeft de koelkast nog genoeg ruimte aan de achterkant.

FOUT 4:  te onstabiel
 

Zorg er ook voor dat het toestel waterpas staat op een vlakke ondergrond. Indien mogelijk mag u de voetsteunen zelfs zo instellen dat het toestel licht achterover helt. Zo bent u er immers zeker van dat de deur goed sluit en vermijdt u energieverspilling.

De koelvloeistof achteraan uw toestel wordt flink dooreengeschud bij een levering of een verhuis. In die mate zelfs, dat er een kleine hoeveelheid olie in het koelingscircuit terecht is gekomen. Geef de olie ruimschoots de tijd om terug naar de motor te vloeien vooraleer u uw toestel aanzet. Anders kan het toestel beschadigd raken.

De aangeraden rusttijd verschilt per toestel en staat normaal gezien in de handleiding. Wordt dit niet vermeld of bent u de handleiding kwijt? Wacht dan voor de zekerheid 24 uur vooraleer u het toestel weer aanzet.

FOUT 5:  te ver van het stopcontact
 

Zorg dat uw toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik nooit verlengkabels of stekkerdozen. Velen daarvan kunnen de constante hoge stroom immers niet aan, waardoor ze erg kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.