Tips voor een duurzaam event

Energie

Evenementen zijn energieverslinders. Verminder uw energieverbruik- en uitgaven met de juiste maatregelen zonder aan kwaliteit in te boeten.


Maak een energieplan op


Voor het evenement
Meten is weten: meet en analyseer uw verbruik. Bepaal wanneer/waar/hoeveel wattage u nodig hebt om overdimensionering en nodeloze kosten te vermijden. Laat u bijstaan door een energieconsulent die uw energiebehoeftes onder de loep neemt en gepaste aanbevelingen doet.
    
 Breng uw eigen energiebehoeftes (spots, geluidsinstallatie,…), die van standhouders (sponsors, cateraars, verenigingen,…) en andere betrokkenen (TV compound,…) in kaart om te berekenen hoeveel energie er nodig is gedurende het hele evenement. Bekijk deze energienood op een tijdslijn en detecteer pieken. Een evenement kan overdag bijvoorbeeld perfect draaien op netstroom en pas ’s avonds, wanneer spots en warme hapjes het energiegebruik doen stijgen, een generator nodig hebben.
 
Help externen (cateraars, verenigingen,…) hun verbruik te optimaliseren met tips en advies van uw energieconsulent. Voer energietarieven in om energie efficiëntie aan te moedigen of installeer aparte tellers. Leg deze afspraken vast in een energiecharter. Efficiënte gebruikers betalen minder of niets, zware gebruikers betalen meer.


Tijdens het evenement

Stel een energieverantwoordelijke aan. Deze persoon houdt het elektriciteitsverbruik in de gaten en kan bijvoorbeeld spots doven die op klaarlichte dag onnodig branden.


Na het evenement

Evalueer het verbruik. Bepaal efficiëntiewinsten en implementeer ze tijdens een volgende editie. 
 

Kies voor duurzame energie

De meest milieuvriendelijke energie haalt u van het (groene) net. Levert dat onvoldoende stroom, koppel er dan een batterijpack bij aan. Pas als dit gecombineerde systeem voor bepaalde pieken niet volstaat, zet u een generator in.

Sluit zoveel mogelijk aan op netstroom. Informeer bij de gemeente of er een stroomkast beschikbaar is op uw eventlocatie. Netstroom is het goedkoopst en het meest efficiënt. Met een groene leverancier, is de milieuwinst nog groter. 
Als uw evenement herhaaldelijk op dezelfde locatie plaatsvindt, kunt u afspraken maken met het lokale bestuur over de installatie van een vaste stroomkast. Op lange termijn is dit goedkoper dan jaarlijks generatoren te plaatsen. Om te participeren in de installatiekosten betaalt u als organisator telkens huur bij ingebruikname van de locatie. 
Hernieuwbare energie -zonnepanelen, windenergie en batterijen- is in opmars. Voor een beperkte en continue energievraag, zoals verlichting op de camping, op paden en in tijdelijke kantoren, is dit een goede oplossing.
Hybride oplossingen -zoals zonnepanelen in combinatie met een batterij- optimaliseren het energieverbruik. De batterij wordt volgeladen meegeleverd en levert energie op uren met weinig of geen zonlicht. Bij zonneschijn laadt het energieoverschot van de panelen de batterij op. Als zowel de zonnepanelen als de batterij onvoldoende energie leveren, kan bijkomende een generator in werking treden.
Als de totale energievraag te hoog is voor het net of als de locatie netstroom onmogelijk maakt, splitst u de stroom op in constante stroom en pieken. Enkel voor de pieken voorziet u een generator. Constante stroom lost u zoveel mogelijk op met de oplossingen hierboven. Geef de voorkeur aan generatoren op biodiesel, ze hebben een CO2- uitstoot die 10 keer klein is dan een gewone dieselgenerator.
Informeer bedrijven die hernieuwbare energie promoten, naar sponsoring of huurmogelijkheden.


Bespaar energie

 

Verlicht zoveel mogelijk met LED- en spaarlampen, waar mogelijk voorzien van lichtsensoren. 
Enkele voorbeelden:

  • LED-spots: podium- en dansvloerverlichting
  • LED-wall of LED-beamer: in plaats van de conventionele beamer met halogeenlamp
  • TL- of metaalhalogenide lampen: voor grote oppervlakken zoals terrein- en backstageverlichting. Installeer microprocessorgestuurde schemerschakelaars die automatisch in- en uitschakelen.

Vermijd batterijen voor draadloze apparaten zoals microfoons, walkie talkies,... Werk waar mogelijk met USB-aansluiting zodat herladen kan via netstroom. Waar het niet anders kan gebruikt u herlaadbare batterijen. 

Vermijd bij de kinderanimatie energievreters zoals springkastelen, ijspistes,… Kies voor alternatieven zoals een kunstijspiste, een ballenbad, circusattributen, knutselworkshops (met geüpcycled materiaal), fietsparcours voor kids, straattheater, …

Let op energielabels bij aankoop van nieuwe elektrische en elektronische toestellen.

Nuttige links

Vergelijk energieleveranciers

Energie besparen


Groen Event