Europees bodemcongres komt naar Antwerpen

  • 13 juli 2018

AquaConSoil, het grootste Europese congres op het vlak van duurzaam gebruik en beheer van bodems en waterbodems, komt in 2019 naar Antwerpen.

Van 20 tot 24 mei 2019 ontvangen de stad Antwerpen, het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO), de OVAM en de Vlaamse bodemsaneringssector enkele honderden bodemexperten uit de hele wereld. Het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp zal het decor vormen van AquaConSoil, het grootste Europese congres op het vlak van duurzaam gebruik en beheer van bodems en waterbodems.

Op het programma staan naast plenaire sessies een heleboel workshops over duurzaam beheer en gebruik van bodems, waterbodems en watervoorraden. Na de zomer wordt een open call voor abstracts gelanceerd.

Koppositie

Het congres geeft Vlaanderen de kans om haar bodembeleid internationaal in de kijker te zetten. We mogen dan ook trots zijn op onze aanpak, meent Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege: “Vlaanderen heeft met een ambitieus bodemsaneringsbeleid een koppositie verworven in de aanpak van bodemverontreiniging. Bovendien hebben we een sterke private bodemsector die qua expertise zijn gelijke niet kent.”

Bovendien zit Vlaanderen op schema om alle historisch verontreinigde gronden te saneren. Alle bodemonderzoeken op die historische risicogronden worden uitgevoerd tegen 2028. De saneringen worden opgestart voor 2036.

Buitenlandse delegaties

Dankzij die ambities heeft de Vlaamse bodemsaneringssector zich sterk kunnen ontwikkelen. Zowel bodemdeskundigen, saneringsaannemers, milieuadvocaten als milieulaboratoria en leveranciers van specifieke producten en apparatuur bouwden een unieke expertise op die in het buitenland erg wordt gewaardeerd.

Zo ontvangt de OVAM regelmatig buitenlandse delegaties om haar bodembeleid toe te lichten. De sector zelf wordt betrokken in de ondersteuning en uitvoering van complexe bodemsaneringen in onder andere Europa, het Midden-Oosten, Canada en China.

Vruchtbare samenwerking

De private bodemsaneringssector, de overheid (de OVAM), de academische wereld en onderzoeks- en kennisinstellingen (zoals Vlakwa/VITO) werken al lang samen. Dat doen ze op diverse terreinen: ze organiseren feedback rond wetgeving, zetten kwaliteitsstandaarden op binnen de sector, werken codes van goede praktijk uit en ontwikkelen saneringsoplossingen voor specifieke milieuproblemen.

De samenwerking leidt ook tot initiatieven als AquaConSoil. Het congres kwam in 2003 voor een eerste keer naar Gent, en dezelfde partijen bundelen vandaag opnieuw de krachten voor AquaConSoil 2019 in Antwerpen.

www.aquaconsoil.org