Hoe asbest herkennen?

Om te controleren of een materiaal vervuild is met asbest, schakelt u best een erkend asbestlabo of een expert in. Er bestaan ook enkele trucjes om zelf asbest te herkennen. Komt het materiaal uit een gebouw met een asbestinventaris? Dan vindt u alle nodige info in de inventaris.

Asbestlabo of expert inschakelen

Wilt u weten of een materiaal in uw omgeving asbest bevat? Doe dan een beroep op een erkend asbestlabo. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Een analyse kost ongeveer 50 euro.
  • Vraag na bij het labo hoe u op een veilige manier een staal van het materiaal kunt aanleveren. Lukt dat niet, dan komt het labo zelf een staal nemen.

Experts kunnen veel asbesttoepassingen ook visueel herkennen, bijvoorbeeld asbestcementen materialen als golfplaten en leien. In dat geval is er geen labo-analyse nodig. De meeste experts werken bij een erkend asbestlabo.

In de toekomst zullen experts in Vlaanderen een erkenning kunnen bekomen tot gecertificeerd asbestdeskundige. De OVAM bereidt de invoering hiervan voor met de sector. Een gecertificeerd asbestdeskundige is bekwaam in het herkennen en beoordelen van asbesttoepassingen. Hij zal in de toekomst ook instaan voor de opmaak van asbestinventarissen bij verkoop. Meer informatie hiervoor vindt u hier.

Trucjes om asbest te herkennen

Controleert u liever zelf of een materiaal uit asbest bestaat? Dan kunt u een aantal trucjes gebruiken:

  • raadpleeg het productiejaar;
  • bekijk de textuur;
  • doe de vlamtest.

Opgelet: deze hulpmiddelen zijn minder nauwkeurig. Als u zeker wilt weten of u met asbest te maken hebt, schakelt u altijd beter een asbestlabo of een expert in.

Productiejaar raadplegen

Het productiejaar van een materiaal kan u een eerste aanwijzing geven. Ook plannen, facturen, technische fiches en andere gegevens van de fabrikant kunnen nuttig zijn.

Werd het materiaal geproduceerd of geplaatst tussen 1945 en 2001? Dan is de kans groot dat het asbest bevat. Dat geldt zeker voor toepassingen geproduceerd tussen 1955 en 1985.

Een dak of gevelbekleding uit kunstleien of golfplaten geplaatst voor 1990 bestaat altijd uit asbest.

Asbestvrije leien of golfplaten herkent u aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’ (New Technology). Golfplaten zonder asbest hebben ook altijd een verstevigingsbandje.

Meer informatie over het herkennen van asbestcementdaken en -gevels vindt u hier.

Textuur bekijken

Een tweede manier om asbest te herkennen is door de textuur van het materiaal te bekijken. Let op de volgende zaken:

  • De meeste plaatmaterialen in asbestcement herkent u aan hun gewafelde structuur in de vorm van een honinggraat. Meestal bestaan ze ook uit meerdere lagen.
  • Asbestcementen toepassingen hebben vaak ‘asbestbloemen’: witte vlekken verspreid over het oppervlak. Die vlekken wijzen op de aanwezigheid van asbest.
  • Op plaatsen waar het materiaal gebroken is of waar het oppervlak verweerd is, kunt u asbestvezelbundels vaak met het blote oog zien.

Asbest - honingraatGewafelde textuur (honingraat) asbestcement

Vlamtest

Een laatste trucje is de vlamtest. Ga met een vlam over de zichtbare vezelbundels, aan een hoek of op een plaats waar het materiaal gebroken is.

Gloeien de vezels alleen maar, en worden ze niet vernield door de vlam? Dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Vezels die niet van asbest zijn zullen door de vlam uiteenvallen of druppeltjes vormen.

Opgelet: ook andere types van keramische vezels kunnen bij de vlamtest gloeien. Om zeker te zijn doet u beter een beroep op een erkend asbestlabo of een expert

Asbestinventaris

Als u twijfelt of een materiaal asbest bevat, kunt u het beste de asbestinventaris raadplegen van het gebouw waaruit het materiaal komt. De inventaris beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het gebouw voorkomen. Het doet een uitspraak over hun toestand en geeft advies voor een juist beheer of een correcte verwijdering ervan. Enkel een recente asbestinventaris opgemaakt door een bekwaam expert is betrouwbaar. Momenteel moeten enkel gebouwen met werknemers zo’n asbestinventaris hebben.

Tegen 2032 zal elk gebouw in Vlaanderen over een asbestinventarisattest moeten beschikken.  Ook bij elke verkoop zal in de toekomst een asbestinventarisattest verplicht worden. De OVAM zal een asbestinventarisattest afleveren op basis van een correcte asbestinventaris. Enkel gecertificeerde asbestinventarisdeskundigen zullen de asbestinventarissen mogen opmaken. De OVAM bereidt samen met de sector de invoering hiervan voor.

Contact

Heeft u het antwoord op uw vraag niet op onze website gevonden of wenst u ons te contacteren, dan kan u hiervoor het  contactformulier asbest invullen.