Koelkastbeheer

Een goed georganiseerde koelkast zorgt voor meer overzicht. Zo weet u niet alleen alles makkelijker te vinden (en koopt u nooit meer een pakje garnalen als er al twee in de koelkast liggen), maar bovendien blijft voeding die op de juiste plek in de koelkast ligt, veel langer goed. Weet u niet wat de juiste plek is? Volg de gids!

Ken uw koelkast: statisch of dynamisch?
 

De tijd is voorbij dat alle koelkasten ongeveer op dezelfde wijze werkten. Innovatie heeft ervoor gezorgd dat de nieuwere types veel efficiënter werken, zuiniger zijn en meer mogelijkheden bieden om voedselverlies te beperken.

De nieuwere types ( zie de koopwijzer) zorgen er door het luchtverkeer voor dat de temperatuur in een koelkast gelijk wordt verdeeld. De klassieke indeling van de beste bewaarplaats van de statische modellen ( onderaan het koudste) gaat dus niet meer op.

Het eerste wat u dus moet doen is nagaan welk type koelkast u hebt. Statisch of dynamisch. Indien u beschikt of kiest voor een dynamische model met luchtcirculatie dan is de temperatuur over heel de koelkast gelijk verdeeld en kan het voedsel overal even goed bewaard worden.

Statische koelkasten
 

De koudste zone

De koudste zone van uw koelkast bevindt zich meestal net boven de groentelade achterin. Als u uw koelkast op 4°C hebt ingesteld, zal de temperatuur hier tussen 0 en 2°C bedragen.

In de koudste zone plaatst u de producten die het snelst bederven, zoals rauwe en gekookte vis, rauw vlees en gehakt.

De koele zone

De koele zone is bij de meeste toestellen het middelste gedeelte van uw koelkast. Hier zou de temperatuur normaal gezien 3 à 4°C moeten bedragen.

Dit is de ideale plek voor kant-en-klare slaatjes en charcuterie, gekookt of gebraden vlees, bereide gerechten, huisbereide mayonaise en roomgebak.

De groentelade

In deze lade is het iets warmer dan in de rest van de koelkast, gemiddeld zo’n 4 à 6°C. Dit is de ideale bewaartemperatuur voor veel groenten en fruit. Al zijn er ook behoorlijk wat groente en fruit die u net niet in de koelkast mag bewaren (meer info).

De gematigde zone

De deur en het bovenste schap zijn de warmste zones van uw koelkast. Hier is het meestal zo’n 6 à 7°C. Hier bewaart u voornamelijk geopende melk- en zuivelproducten, eieren en andere producten die graag licht gekoeld worden, zoals boter, confituur en drank.

Was eieren niet voordat u ze in de koelkast plaatst. Daardoor wordt hun schaal immers doordringbaar voor bacteriën! Eieren uit de winkel zijn normaal gezien proper.

Meer informatie over wat u waar moet bewaren vindt u hier 

Koelkastventilator
dynamische ventilator