Inspiratie

groene ventKijk verder...

Zoekt u meer inspiratie voor een duurzaam evenement?  Kijk dan zeker verder dan deze website. Stel vragen aan experts, kijk naar andere gelijkaardige evenementen in de omgeving of aan de andere kant van de wereld en laat u inspireren door originele blikvangers.

Tips en adviezen kunt u ook halen bij andere festival-en evenementenorganisatoren en hun vakverenigingen die soms minder affiniteit hebben met uw werkterrein.

Bij diensten van de lokale overheden, provincies en gewesten die evenementen en feestelijkheden organiseren kunt u tips vragen om een duurzaam en milieuvriendelijk evenement te organiseren. Sommige instanties of scholen hebben hierover cursussen of vormingen.

Enkele ideeën

Bedenk een wedstrijd of incentive voor studenten uit diverse richtingen om organisatie en aanpak van een duurzaam evenement als onderzoeks-, eindwerk of opdracht te nemen. Neem dit op met lokale en Vlaamse agentschappen actief in milieu en duurzaamheid. Dit kan een taak zijn van het milieuteam of  de milieucoördinator. Kondig dit ruim op tijd aan. Informeer naar de gepaste kanalen om het doelpubliek te bereiken.

Bied bezoekers de kans om mee na te denken over een milieuvriendelijkere organisatie van uw evenement.

Richt een eco- of duurzaamheidscorner in met tips, partners, voorbeelden, sensibilisering van bezoekers, informatie over milieubeleid van de organisatie en gemeenschappelijk belang

Informeer uw leveranciers en partners, liefst digitaal (email, website, extranet,...) en herhaal uw boodschap. Een bijeenkomst of meeting met alle partners en leveranciers kan een actie zijn om mee uit te pakken. Samen met de partners kunt u een engagementsverklaring of duurzaamheids- of milieucharter ondertekenen waarbij alle spelers zich engageren om actief mee te werken aan het duurzaam evenement. Hiermee kunt u uw organisatie en partners of leveranciers profileren, hierover communiceren en  sponsoring zoeken.  

Kunt u niet investeren in alle domeinen van een duurzame aanpak, kies voor voor één of een paar goed meetbare elementen voor je bezoekers, leveranciers of medewerkers. 

Communiceer op voorhand met de buurt over het geplande evenement. Informeer hen via brief (vermeld een telefoonnummer of emailadres waarop ze vragen kunnen stellen) of organiseer een informatievergadering voor de buren. Het is beter op voorhand de mogelijke knelpunten te detecteren, dan de avond zelf politie over de vloer te krijgen omdat een buur klaagt over overlast. Organiseer een rondleiding op het terrein, een gratis avond of tickets aan kortingprijzen om hun medewerking te krijgen.

Links & bronnen