Is dit de nieuwe standaard voor de straatvuilnisbak?

  • 18 december 2018

Het lijkt banaal, maar een goed werkende straatvuilnisbak is een essentiële tool in de strijd tegen zwerfvuil. De ideale straatvuilnisbak is herkenbaar, zichtbaar en staat op een logische plek. Technisch moet die vuilnisbak optimaal functioneren en aan heel wat criteria voldoen, zodat bijvoorbeeld de lediging vlot verloopt en mensen weten wat ze er wel en niet mogen ingooien.

Intensief ontwerptraject

Veel gemeentes vinden in het huidige marktaanbod niet de vuilnisbak die ze zoeken. Mooimakers en de OVAM gingen daarom in zee met een ervaren ontwerpbureau om een straatvuilnisbak te ontwikkelen die goed scoort op technische, economische en esthetische criteria.

Een intensief ontwerptraject met input van de gebruikers, gemeentes en intercommunales, leidde tot een model dat alle vereiste criteria combineert. Twee prototypes werden bij drie gemeentes op straat getest. De reacties waren positief.

Na het optimaliseren van de prototypes op basis van de feedback van de testfase, volgen de technische fiches voor productie. Doel is om de vuilbak zo lokaal en economisch interessant te laten produceren. Daarom wordt bekeken wat de mogelijke scenario’s voor een marktintroductie zijn en wie de productie kan doen.

Wie weet komt u deze vuilnisbak, of een variant ervan, binnenkort ook in uw gemeente tegen!

Meer info via info@mooimakers.be.