10 eenvoudige koeltips die voedselverlies doeltreffend beperken

Voedselverlies beperken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. De volgende  tips maken al een wereld van verschil.

 1. Kijk even de handleiding van uw toestel na, zodat u het kunt instellen op de juiste temperatuur.
   
 2. Gebruik afsluitbare bakjes om eten en restjes te beschermen tegen uitdrogen en bacteriën. Indien de originele verpakking nog niet geopend is of nog goed sluit, kunt u deze uiteraard ook gebruiken.
   
 3. Indien u een verpakking opent, noteer dan de datum.
   
 4. Schik de bakjes en andere levensmiddelen zo dat de lucht er rond kan circuleren, en laad de koelkast niet te vol. Anders wordt de temperatuur ongelijk verdeeld en kan al snel ijsvorming ontstaan.
   
 5. Open uw koelkast enkel wanneer het echt moet, en doe de deur zo snel mogelijk weer dicht. U kunt uw snelheidsrecords makkelijker verbreken als u weet waar welke voeding ligt.
   
 6. Haal voedsel pas op het laatste moment uit de koelkast, en leg het zo snel mogelijk terug in de koelkast nadat u het hebt gebruikt.
   
 7. Probeer niet te veel ongekoelde levensmiddelen tegelijk in de koelkast te leggen.
   
 8. Laat restjes van een warme maaltijd afkoelen alvorens ze in de koelkast te zetten. Verdeel de restjes in kleinere porties of gebruik een kom met koud water om ze sneller af te koelen. 
   
 9. Gaat u winkelen? Verlaag de temperatuur in uw koelkast dan met 2 à 3° C vóór u de deur uitstapt. Zo vermijdt u dat de temperatuur in de koelkast stijgt bij het inladen van de nieuwe boodschappen. Sommige koelkasten hebben hiervoor een speciale toets.
   
 10. Wanneer u met vakantie gaat, eet u best uw koelkast leeg en verhoogt u de temperatuur in uw koelkast tot de hoogste temperatuur. Indien u het toestel volledig uitschakelt of de stekker uittrekt, loopt u het risico op een defect wanneer u het toestel opnieuw opstart.
Temperatuurcontrole
Temperatuurcontrole