Materialenscan: grondstoffen zijn grootste kosten

  • 16 november 2015

Vlaamse kmo’s met een productieafdeling kunnen gratis een materialenscan laten uitvoeren. Uit de evaluatie van een eerste groep bedrijven die de materialenscan hebben gebruikt, blijkt dat de kosten voor grondstoffen tot meer dan 40% van de totale bedrijfskosten kunnen bedragen. Dat is veel hoger dan bijvoorbeeld de energie- of personeelskosten.

Gemiddeld 18% van de aangekochte grondstoffen komen uiteindelijk niet in een verkoopbaar product terecht. Hier ligt een groot besparingspotentieel. Het verlies aan grondstoffen met 10% terugdringen, levert een immense besparing op. Bij de onderzochte groep kmo's ligt het besparingspotentieel op 2% van de totale productiekosten of maar liefst gemiddeld 32.000 euro per bedrijf. De uitgevoerde materialenscans bevestigen hiermee het belang en vooral het potentieel van duurzaam materialengebruik.

Materialenscan

Tot eind 2016 bieden het Agentschap Ondernemen en de OVAM productiebedrijven een gratis individuele materialenscan aan via aanbestede adviseurs. De materialenscan geeft een zicht op het huidige materialenverbruik en de kosten die ermee gepaard gaan. Eenvoudige simulaties tonen hoe de milieu-impact én productiekosten kunnen worden verlaagd.

Aarzel niet om een gratis materialenscan aan te vragen. U vindt alle info en de contactgegevens van de geselecteerde adviseurs op www.materialenscan.be.