Melden illegale inzameling van afval

Om zoveel mogelijk afvalstoffen en grondstoffen te hergebruiken, om de mens en het leefmilieu te beschermen en om het verlies van materialen en energie tegen te gaan is de inzameling van afvalstoffen aan strenge regels gebonden. De inzameling van huishoudelijke afvalstoffen bij particulieren wordt door of in opdracht van de gemeenten of hun intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (intercommunales) georganiseerd. De ophaling van bedrijfsafvalstoffen gebeurt door privé-ondernemingen die hiervoor over de vereiste registratie als inzamelaar, handelaar, makelaar en registratie als vervoerder beschikken.

Omdat heel wat afvalstoffen een positieve waarde hebben, worden zij ook ingezameld door personen of bedrijven zonder dat zij hiervoor over de vereiste registraties of toelatingen beschikken. De afvalstoffen die zij ophalen bij particulieren en bedrijven, worden verkocht en in bepaalde gevallen illegaal uitgevoerd naar het buitenland waar de recyclage of verwerking aan minder strenge regels gebonden is.

Als u vaststelt dat afvalstoffen worden opgehaald of ingezameld door niet gebruikelijke ophaaldiensten van de gemeente, intercommunale of privé onderneming (die in opdracht van de gemeente of intercommunale werkt), vragen wij u dit te melden aan de OVAM. U kunt hiervoor het formulier "melden illegale inzameling van afval" gebruiken. Vul zo veel mogelijk informatie in en stuur het naar handhaving@ovam.be. Als het over een aangekondigde ophaling (met strooibriefje of advertentie) gaat die nog moet plaatsvinden, vragen wij u om gelijktijdig ook de gemeente en/of lokale politie te verwittigen.