Nieuw kringwinkelconcept opent de deuren in Antwerpen

  • 17 juni 2019

Vlak bij de grote ketens op de Meir gaat De Kringwinkel de uitdaging aan om duurzame mode in de kijker te zetten. In de Otto Veniusstraat is een gloednieuwe vestiging opengegaan die de focus legt op textiel, van kleding tot schoenen, accessoires en huishoudlinnen. 

Lokaal hergebruik

Al het materiaal dat in de nieuwe Kringwinkel wordt verkocht, werd ingezameld door De Collectie, een Antwerps samenwerkingsverband tussen vijf non-profitorganisaties die werken rond duurzame textielinzameling: Oxfam Solidariteit, Wereld Missie Hulp, Kindervriend, Mensenzorg en De Kringwinkel Antwerpen. 

Het doel van De Collectie?

De 4000 ton textiel die de Antwerpenaar jaarlijks wegschenkt zo lokaal mogelijk een tweede leven geven. Op die manier willen de organisaties het exporteren van textiel naar ontwikkelingslanden en de negatieve processen die daarmee gepaard gaan (slechte arbeidsvoorwaarden, ondermijning lokale economie ...) een halt toeroepen. 

Creatief met overschotjes

In eerste instantie doet De Collectie dat door in te zetten op lokaal hergebruik. Daarnaast is de organisatie permanent op zoek naar innovatieve samenwerkingen om textieloverschotten te verwerken. Zo sorteert De Collectie versleten en oude stukken denim uit als grondstof voor de HNST-jeans. Ook loopt er een samenwerking met de Junior Argonauts, die jongerenkampen organiseren waarin creatief ondernemerschap in de mode wordt gestimuleerd. De basis is gebruikt textiel. Tot slot zette TOP-atelier zes ontwerpers aan het werk om met onverkocht textiel nieuwe ontwerpen te maken. Deze drie projecten kregen een duwtje in de rug van Vlaanderen Circulair.