Nieuws

  • 18 oktober 2018
Asbestcongres

Eerste asbestcongres in Vlaanderen

Op 4 december organiseert de OVAM de 
OVAM Bodem Ruimte
  • 10 oktober 2018

Bekendmaking bericht van openbaar onderzoek onteigening te Machelen

Voorlopig onteigeningsbesluit met onteigeningsplan en projectnota ''bodemsanering terreinen ter hoogte van Rittwegerlaan en Kerklaan te Machelen''
textiel container
  • 18 september 2018

Niet herbruikbaar textiel wordt voortaan ook selectief ingezameld

Tot nu was de textielinzameling vaak beperkt tot herbruikbare kledij en schoenen. Toch is ook versleten textiel waardevol voor recyclage. In overleg met de sector werd daarom de sorteerboodschap voor textielafval aangepast.
School Toermalijn Stekene actie operatie Proper
  • 18 september 2018

Start het nieuwe schooljaar met Operatie Proper

Met Operatie Proper richt Mooimakers, de motor achter de strijd tegen zwerfvuil in Vlaanderen, zich op de openbare netheid. Scholen en verenigingen kunnen een actieplan opstellen om het zwerfvuil op hun terreinen aan te pakken.
verpakking afval kunststoffen
  • 18 september 2018

Werkplan Halve Euro steunt selectieve inzameling van verpakkingsafval

Elk jaar betaalt Fost Plus per inwoner een halve euro aan het Vlaams Gewest om acties rond preventie en beheer van verpakkingsafval te voeren. Het werkplan Halve Euro wordt jaarlijks geëvalueerd en herzien door het kabinet van minister Schauvliege, de OVAM en Fost Plus.
Vlaco ecologische voetafdruk
  • 18 september 2018

Vlaco’s C02-tool

Opbouw en validatie van de tool
themabeeld gezonde grond
  • 18 september 2018

Engie-Electrabel en OVAM brengen bodemsanering tot goed einde

Voor heel wat ondernemingen die kampen met grote of complexe historische verontreinigingen is het moeilijk om zich te verzoenen met de krijtlijnen van het Bodemdecreet.
logo mooimakers
  • 18 september 2018

Vraag financiële steun aan voor project tegen zwerfvuil en sluikstorten

Vlaanderen Mooi is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten van de OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Vlaanderen Mooi voert haar beleid uit onder de naam Mooimakers.
molecule
  • 17 september 2018

Rapport “Onderzoek naar aanwezigheid van PFAS in grondwater, bodem en waterbodem ter hoogte van risicoactiviteiten in Vlaanderen” op de OVAM-website

PFAS (Per Fluor Alkylated Substances) of PFC (Per Fluor Chemicals) zijn chemisch zeer inert, bestand tegen hoge temperaturen, oppervlaktespanning verlagend en water-, vet- en vuilafstotend. Door hun eigenschappen vinden deze stoffen hun toepassingsgebied onder meer: