Nieuws

  • 24 april 2019
Grote Markt Antwerpen

Vlaamse bodemexpertise lokt internationaal congres naar Antwerpen

Van 20 tot 24 mei 2019 ontvangen de stad Antwerpen, het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO), de OVAM en de Vlaamse bodemsaneringssector ruim 500 bodemexperts uit de hele wereld tijdens AquaConSoil.
herbruikbare bekers
  • 24 april 2019

Nieuwe wetgeving cateringmateriaal

Vanaf 2020 zal het op alle evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals – verboden zijn om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes.
ruimte recycleren
  • 24 april 2019

Drie redenen waarom cofinanciering voor u interessant is

Een financiële stimulans bij de aanpak van een bodemsanering is vaak meer dan welkom. Misschien is cofinanciering wel interessant voor u?
veranderingsgericht bouwen
  • 24 april 2019

Catalogus verzamelt concrete voorbeelden van veranderingsgericht bouwen

Veranderingsgericht bouwen kan een sleutelrol spelen in het verlagen van de milieu-impact van de bouwsector. Het thema is een belangrijke stap in de transitie naar het hergebruiken van ruimtes en materialen.
Tersana
  • 24 april 2019

Tersana: (financiële) steun voor bodemsanering

Sinds kort bestaat er een nieuw fonds voor de garage-, carrosserie- en landbouwmachinesector: Tersana.
grof vuil
  • 24 april 2019

Restafval verminderen? Leer van collega-gemeenten!

Alle Vlaamse gemeenten hebben een uitnodiging gekregen van de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) om deel te nemen aan lerende netwerken rond afvalbeleid.
afval sorteren
  • 24 april 2019

OVAM ondersteunt lokale besturen om bronsortering bij bedrijven te verbeteren

Afval bevat heel wat waardevolle materialen die gerecycleerd kunnen worden. Dat is beter voor het milieu én van economisch belang. Maar om te kunnen recycleren moet afval eerst gesorteerd worden.
5 x 5 werven.JPG
  • 24 april 2019

Vlaanderen circulair zoekt proefwerven

De volgende generaties hebben recht om in een gezonde en welvarende wereld te leven. Daarom moeten we onze economische welvaart en groei ontkoppelen van de milieu-impact en de steeds groeiende grondstofbehoefte van onze huidige economie. Dit kan via een transitie naar een circulaire economie.
PMD afvalzak
  • 24 april 2019

Vlarema 7: meer inzameling van bio-afval en minder wegwerpplastics

Winkeliers mogen plastic wegwerpzakken niet meer gratis aanbieden aan de kassa. Eventorganisatoren mogen vanaf 2020 geen wegwerpbekers meer gebruiken tenzij ze die voor meer dan 90 % gescheiden inzamelen voor recyclage. Overheden moeten het goede voorbeeld geven.
Kapellen
  • 24 april 2019

Bodemsanering maakt plaats voor nieuw Administratief Centrum in Kapellen

Nabij parking ‘t Bruggeske was tot 1985 wasserijdroogkuis Van Osta nv actief. Als gevolg van die activiteiten zijn de bodem en het grondwater verontreinigd met vocl’s of vluchtige chloorhoudende solventen. De verontreiniging heeft zich verspreid naar aanpalende percelen en het openbaar domein.