Nieuws

  • 19 oktober 2020
Campagne keukenafval

Vanaf 2021 moet u biogas en compost produceren

Hoort u het in Keulen donderen? Goed mogelijk. Maar biogas en compost produceren: dat is makkelijker dan u denkt. Want het enige wat uw bedrijf, organisatie, school of horecazaak moet doen? Dat is keukenafval en etensresten sorteren. Het biogas én de compost: daar zorgen wij wel voor.
Kringwinkel
  • 15 oktober 2020

Kringwinkels maken 61 miljoen omzet

De kringwinkelsector kon vorig jaar mooie cijfers voorleggen. In 2019 schonk de Vlaming ongeveer 87 571 ton herbruikbare goederen aan de erkende kringloopcentra of gemiddeld 13,3 kilogram per inwoner – een stijging van 5 procent tegenover 2018.
MOS Missie minder
  • 15 oktober 2020

Straffe scholen gezocht voor #MissieMinder

Op 27 november 2020 organiseert MOS, het samenwerkingsverband voor duurzame scholen, #MissieMinder, een gloednieuwe actiedag.
Wegwerp mondmasker en handschoenen
  • 15 oktober 2020

Gooi uw wegwerpmondmaskers in de juiste vuilnisbak

Mondmaskers, wegwerphandschoenen en ontsmettingsdoekjes ontsieren bermen, openbare plaatsen, parkings van winkels, noem maar op. Het nieuwe zwerfvuil sinds corona. Sommige spullen zijn doelbewust achtergelaten, andere eindigen per ongeluk als zwerfvuil.
Exxon Mobil tijdens Worl Cleanup Day
  • 15 oktober 2020

15 000 Vlaamse vrijwilligers ruimen zwerfvuil op tijdens World Cleanup Day

Op zaterdag 19 september vond de derde World Cleanup Day plaats. In meer dan 150 landen gingen miljoenen vrijwilligers aan de slag om samen zwerfvuil op te ruimen.
Cover asbestbrochure
  • 15 oktober 2020

Hoe maakt u uw woning asbestveilig? Download nu de brochure

In heel wat gebouwen en woningen van vóór 2001 zitten verschillende materialen met asbest verwerkt, vooral als de woning nog nooit grondig werd gerenoveerd. Met een algemene brochure informeert de OVAM burgers over de problematiek, onder het motto: samen verslaan we het asbestbeest.
herbruikbare bekers
  • 15 oktober 2020

COVID-19 geen reden om terug te grijpen naar wegwerpmateriaal

De OVAM stelt vast dat sommige lokale besturen de coronapandemie aangrijpen om herbruikbare cateringmaterialen tijdelijk te ontraden of te verbieden. Maar als de hygiënemaatregelen correct worden nageleefd, zijn herbruikbare materialen even veilig als materialen voor eenmalig gebruik.
RMA-vaten
  • 15 oktober 2020

Primeur in België: vaten voor risicohoudend medisch afval uit gerecycleerd plastic

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is als eerste Belgisch ziekenhuis overgeschakeld op het gebruik van milieuvriendelijke vaten voor risicohoudend medisch afval (RMA). De vaten worden gemaakt van gerecycleerde kunststofverpakkingen uit pmd-afval.
batterijen
  • 15 oktober 2020

Lees het nieuwe 'circulaire materialenverhaal': draagbare batterijen in een circulaire economie

Om de circulaire economie in Vlaanderen te ondersteunen zet de OVAM zich in voor het duurzame beheer van materialen in consumptiegoederen. Circulaire producten vormen een cruciaal onderdeel van de transitie naar een circulaire economie.
OVAM Link September 2020 Voorblad.JPG
  • 7 oktober 2020

OVAM.link september 2020

In deze editie leest u over de volgende onderwerpen: