Nieuws

  • 3 december 2018
woningpas

Ontdek de woningpas

Alles wat u over uw woning wilt weten, in één handig overzicht? Dat is de woningpas.
mistral
  • 29 november 2018

Pdf 'Belangrijke informatie'

Het team 'Bodemattestering en grondoverdracht' is in 2018 strenger geworden in het administratief nakijken van bodemonderzoeken. Voor grote inhoudelijke fouten of meerdere kleine fouten wordt een opdracht afgekeurd.
asbest golfplaat
  • 19 november 2018

Primeur: het eerste Vlaamse asbestcongres

Het congres past in het Actieplan Asbestafbouw, dat de Vlaamse regering op 20 juli heeft goedgekeurd. Het Actieplan wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken. Een grote uitdaging voor eigenaars van gebouwen, bouw- en sloopbedrijven en overheden.
Ecodesign award 2018
  • 19 november 2018

Slimme filter wint OVAM Ecodesign Award voor studenten

De Fibio-filter wordt boven op de wasmachine gezet. Hij zuivert het afvalwater en houdt maar liefst 97 procent van de microplasticvezels tegen. Die komen vrij bij het wassen van synthetische kledij en bevatten vaak additieven. Ze trekken ook schadelijke chemicaliën.
logo kwaliteitsbeheer
  • 29 november 2018

Permanente bijscholing bodemsaneringsdeskundigen

De OVAM ontvangt regelmatig vragen in verband met de permanente bijscholing zoals vermeld in de VLAREL art. 53/3 9°, meer bepaald over de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling van de opleidingen. We weten dat er tal van initiatieven zijn die kunnen bijdragen tot kennisverrijking.
Tessenderlo recyclagepark
  • 19 november 2018

Tessenderlo betere resultaten dankzij nieuw recyclagepark

Sinds september vorig jaar heeft het Limburgse Tessenderlo een nieuw recyclagepark, met een weegbrug voor diftar (gedifferentieerde tarieven). Het park wordt uitgebaat door Limburg.net. Dat levert ook het personeel, dat een aangepaste opleiding heeft gekregen.
ecodesign challenge duurzamer speelgoed
  • 19 november 2018

OVAM Ecodesign Challenge: ideeën voor duurzamer speelgoed

De Ecodesign Challenge richtte zich tot studenten van de opleidingen productontwikkeling van de UAntwerpen en Idea & Innovationmanagement van de Erasmushogeschool Brussel. Op dag één bedachten ze ideeën om speelgoed duurzamer te maken.
hand-huis-takje
  • 29 november 2018

Duurzaam materialenbeheer tijdens bodemsanering: sloopopvolgingsplan

Wanneer gebouwen en constructies afgebroken worden, ontstaan er materialen die rechtstreeks of na verwerking hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Umicore voormalige gasfabriek
  • 19 november 2018

OVAM saneert gasfabriek op Umicore-terreinen in Hoboken

Aan de Scheldeoever in Hoboken, even ten zuiden van Antwerpen, stond tot 1928 een gasfabriek. Die droeg in de loop der jaren verschillende namen, onder meer Antwerpse Gasmaatschappij nv en Imperial Continental Gas Association.
Kabelslagerij Dendermonde
  • 19 november 2018

OVAM saneert voormalige kabelslagerij in Dendermonde

Aan de Kwintijnpoort in Dendermonde, net buiten de stadskern, was tot 1970 een kabelslagerij actief. Het grondwater is er verontreinigd geraakt met VOCl (vluchtige organische chloorverbindingen), en dat over een afstand van meer dan 200 meter en tot een aanzienlijke diepte.