OVAM en VVSG geven advies aan lokale besturen om evenementen milieuvriendelijk en veilig te organiseren

  • 16 november 2020

Op 12 november organiseerde de OVAM in samenwerking met de Vereniging Van Steden en Gemeenten (VVSG) het webinar ‘Milieu en veiligheid hand in hand tijdens evenementen’. De lokale besturen kregen informatie over de recente wetgeving en hoe ze die in de praktijk kunnen brengen bij de organisatie van hun eigen evenementen of bij het vergunnen van evenementen in hun stad of gemeente.

Herbruikbaar cateringmateriaal en Covid-19  

In de eerste sessie toonde de OVAM aan dat het in tijden van Covid-19 perfect veilig is om te werken met herbruikbaar cateringmateriaal, als de geldende hygiënemaatregelen worden nageleefd. Alle maatregelen werden nog eens op een rijtje gezet. Daarnaast gaf de OVAM een overzicht van beschikbare cateringmaterialen, koop- en leenformules en beschikbare afwasapparatuur. Alle info over Covid-19 en duurzame events leest u hier.

VLAREMA-bepalingen 90% inzameling op evenementen  

De wetgeving voorziet een uitzondering op de verplichting om met herbruikbare drankbekers te werken indien de organisator kan aantonen dat hij/zij 90% van de afvalbekers inzamelt voor recyclage. In deze sessie kregen de organisatoren tips hoe ze dit het best aanpakken. Daarnaast werd de ‘OVAM leidraad 90% inzameling voor de organisator en de handhaver’ voorgesteld.

Gids voor duurzame aankopen  

De nieuwe wetgeving impliceert dat lokale besturen en organisatoren duurzaamheid moeten integreren in hun prijsvragen en bestekken. Welke materialen zijn nu het meest duurzaam in een immer evoluerende markt? We bekeken de huidige en toekomstige tendenzen en gaven handvaten aan de aankopers om de juiste keuzes te maken aan de hand van de ‘Gids voor duurzame aankopen’.

Wetgeving herbruikbaar cateringmateriaal voor bereide voedingsmiddelen 2022  

Vanaf 2022 moeten organisatoren ook bereide voeding in herbruikbare recipiënten serveren. Wat verstaan we onder ‘bereide voeding’ en welke materialen zijn er nu al op de markt? Meer informatie over de wetgeving voedselverpakkingen vindt u hier.  

Het Webinar werd opgenomen. De opnames van de verschillende workshops zijn eerstdaags beschikbaar op het YouTube kanaal van de OVAM en op de website van VVSG.