Praktijkboek helpt lokale besturen voedselverlies te bestrijden

  • 13 juli 2018

Een Food Battle organiseren, werken rond de campagne ‘Red de restjes’, een event zonder voedselverlies opzetten. Lokale besturen spelen een sleutelrol om voedselverspilling tegen te gaan. Een gloednieuw praktijkboek tegen voedselverlies geeft inspiratie en wijst de weg.

In de Roadmap Voedselverlies 2015-2020 formuleerde de Vlaamse overheid de ambitie om het voedselverlies met 15 procentte vermindereb. De OVAM vertaalde die doelstelling in het uitvoeringsplan voor huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. Daarin worden alle lokale initiatieven tegen voedselverlies samengebracht onder de noemer ‘Actie 30’: een Vlaams Netwerk van lokale besturen tegen voedselverlies oprichten, workshops organiseren en een praktijkboek lanceren met daarin informatie en inspiratie om op lokaal niveau aan de slag te gaan.

Twintig thema’s

Dat praktijkboek staat sinds kort online en beschrijft twintig mogelijke thema’s. Zo leren lokale besturen meer over slim aankopen, volkstuintjes en events zonder voedselverlies. Concrete voorbeelden uit Vlaanderen en daarbuiten leveren inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Bovendien omschrijft het boek verschillende invalshoeken om het thema lokaal aan te pakken. Wie minder voedsel verspilt, reduceert zijn ecologische voetafdruk en bestrijdt armoede. Een actie opzetten tegen voedselverlies wordt zo nog relevanter voor alle steden en gemeenten.

Meer informatie vindt u in het praktijkboek of op de website van de OVAM.