Sorteerregels voor gft-afval worden eenvoudiger

  • 18 december 2018

Vanaf 1 januari 2019 veranderen de sorteerregels voor gft-afval. Etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas … mogen vanaf dan ook bij het gft-afval. Deze afvalstoffen mochten na de BSE-crisis en de Europese verordening dierlijke bijproducten uit 2002 niet langer bij het gft-afval. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat er met de huidige verwerkingsmogelijkheden in onze composterings- en vergistingsinstallaties geen risico’s verbonden zijn aan het verwerken van deze afvalstroom. Daardoor kunnen de sorteerregels sterk vereenvoudigen, zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt.

Deze maatregel zorgt ook voor minder afval in de restafvalzak. Momenteel bestaat meer dan 20 procent van de huisvuilzak van de Vlaming uit organisch biologisch afval (vooral groente- en fruitafval, keukenafval en etensresten). De selectieve inzameling van gft-afval is een belangrijk onderdeel van het succesvolle Vlaamse afval- en materialenbeleid. Van het afval wordt compost gemaakt, een ideale bodemverbeteraar, en bovendien kan er door vergisting groene energie uit gewonnen worden.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2019 kunnen de volgende afvalstoffen worden toegevoegd aan het gft-afval:

  • keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig);
  • vlees- en visresten;
  • schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen en oesterschelpen);
  • vaste zuivelproducten (bv. kaas);
  • eieren, eierschalen;
  • mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn).

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat ze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters zijn wel toegelaten.

Deze regels zijn alleen van toepassing voor regio’s met gft-inzameling. Voor thuiscompostering verandert er niets.

Sorteerwijzer

Vlaco ontwikkelde in samenwerking met de OVAM een handige gft-sorteerwijzer op basis van de nieuwe regels. De sorteerwijzer werd bezorgd aan alle Vlaamse intercommunales, zodat zij tijdig hun inwoners correct kunnen informeren.

Klik hier voor de sorteerwijzer