Studiedag over duurzaam filmen

  • 9 juli 2019

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) begeleidt sinds 2013 filmprofessionals op het vlak van duurzaamheid. In dat kader vond op 6 juni een Green Screen-kennisuitwisseling plaats over circulaire economie in de filmsector. 

Zo’n zestig filmmakers, duurzaamheidsexperts en circulaire ondernemers uit tien verschillende Europese landen gingen op 6 juni in dialoog over circulaire economie op een studiedag georganiseerd door het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het VAF begeleidt sinds 2013 filmprofessionals op het vlak van duurzaamheid. Niet overbodig, want wist u bijvoorbeeld dat het maken van een gemiddelde film even veel CO2 uitstoot als tien Vlaamse gezinnen per jaar? Via opleidingen en individuele coaching door het VAF bereikt de sector meetbare verbeteringen.

Catering en decors

Na de keynote speech van actrice Sofie Hoflack over storytelling en duurzaamheid op de filmset sprak Yolan Gielen (Vlaanderen Circulair) over het belang van circulaire economie en de inbedding in het beleid. 
De drie grote thema’s setdecoratie, catering en constructie kwamen aan bod in inspiratiesessies. Tal van best practices passeerden de revue, waarbij de sprekers vertelden over hun ervaringen. Dat ging van deelplatformen over duurzame catering tot modulaire opbouw van decors.

Preventie, invoer en afvoer

Op deze studiedag kwamen vooral veel opportuniteiten naar voren: circulaire bedrijfsmodellen kunnen, na wat aanpassingen en met ruimte voor experiment, de toekomst betekenen voor een duurzamer materialengebruik binnen de filmsector. Daarbij zijn er mogelijkheden, zowel op het vlak van preventie en instroom als op het vlak van de afvoer van goederen en restfracties. Het VAF heeft alvast de ambitie om dit circulaire denken verder te integreren in de duurzaamheidswerking. 
Meer info over de verschillende circulaire projecten en de presentaties vindt u hier.