The Food Waste Awards

  • 22 december 2016

Food waste awards: de winnaars zijn …

Op 9 februari  bekroonde The Food Waste Awards vier projecten die voedselverlies voorkomen. Eerst werden uit de inzendingen 12 kandidaten in vier categorieën genomineerd. Vervolgens kon online gestemd worden en de winnaars zijn …

De pioniers van Rekub werden uitgeroepen tot de beste ‘voedselverlies innnovatoren’. Rekub scoorde met hun pop-up restaurants waar ze uitsluitend met voedseloverschotten koken en een eigen app waarmee winkeliers kunnen communiceren over de overschotten ze voor een lagere prijs wegdoen.

De Reo Veiling gooide hoge ogen met de schaal waarop ze werken en haalde het in de categorie ‘bedrijven in de voedingssector’. De coöperatieve telersvereniging verhandelt meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten voor de versmarkt en hun voedseloverschotten zetten ze af naar sociale organisaties, voor diervoeder en als natuurlijke bemesting op akkers.

Voor de lokale besturen kaapte Stad Gent de prijs voor ‘lokale overheden’ weg met het 'Restorestje'. Gent zette de campagne in januari 2015 samen met Test-Aankoop op touw en wil de restaurants wil overtuigen om de voedseloverschotten mee te geven met de klant. Gent is de eerste stad waar meer dan 100 restaurants hun medewerking verlenen aan een dergelijk initiatief.

Voor de categorie ‘organisatie die sociaal aan de slag gaat met voedselverlies’ was de winnaar Rabot op je bord, een duurzaam en solidair project dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede door producten te vervaardigen met kwalitatieve voedseloverschotten en de geoogste groenten van de eigen stadsakker. Ook hier gaat niets verloren, want niet verkochte producten worden herwerkt tot nieuwe.