Tijdelijke gebruikers nemen hun intrek in de Potterij

  • 12 oktober 2017

De OVAM brengt leven in de Potterij! Lokale verenigingen de Klusbib en Ko-Lab hebben hun intrek genomen in de voormalige droogkuis in Mechelen. En er staat nog meer op stapel. Sinds deze zomer stellen we een deel van ons gebouw in de Potterijstraat in Mechelen tijdelijk ter beschikking van twee vzw’s: de Klusbib en Ko-Lab. Zo leggen we de basis voor de circulaire plannen die we hebben met de Potterij. Intussen werken we intensief aan een plan voor de toekomst.

De Potterij uit de impasse

Op 21 mei 2015 kochten we het pand ‘de Potterij’ in de Potterijstraat in Mechelen voor 1 symbolische euro. Decennialang was er een droogkuis gevestigd, waardoor de grond vervuild is met olie en gechloreerde solventen. De vorige eigenaar was failliet en kon de sanering niet betalen. Bovendien lag de geraamde saneringskost ver boven de verkoopwaarde van het terrein. Nu we eigenaar zijn van het pand kunnen we een oplossing op maat uitwerken voor de complexe bodemverontreiniging.

Klusbib en Ko-Lab

Omdat de sanering van de bodem de herontwikkeling van het terrein nog enige jaren onmogelijk maakt, willen we de toegankelijke delen van het gebouw tijdelijk ter beschikking stellen van organisaties waarin we geloven. Via de stad Mechelen kwamen we in contact met de Klusbib en Ko-Lab, twee lokale organisaties die dringend op zoek waren naar huisvesting. Omdat beide organisaties mooi passen in de circulaire ambities die wij voor de Potterij hebben, mogen zij een deel van het pand in gebruik nemen.

De Klusbib is een gereedschapsbibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. Het Ko-Lab is een ‘kollaboratief laboratorium’ rond ambacht, technologie, kunst en wetenschap. In hun atelier kun je aan de slag met allerlei gereedschap en gespecialiseerd materiaal zoals 3D-printers. 

Beide organisaties hebben hun eigen plek. In het gebouw is ook een grote ruimte beschikbaar voor workshops of ontmoetingen met de buurtbewoners. Een groot deel van het pand kan nog ingevuld worden door andere gebruikers.

Kruisbestuiving

De Potterij heeft een erg interessante ligging: in het hartje van Mechelen en op wandelafstand van de kantoren van de OVAM. Daarom ambiëren we met de site meer dan louter de sanering van de bodem en de verkoop van het pand. We dienden een projectvoorstel in voor het ‘Terug in Omloop’- project van de Vlaams Bouwmeester. Samen met de stad Mechelen, Sociaal Huis Mechelen, de Thomas More Hogeschool en Vlaanderen Circulair willen we de site van de Potterij nieuw leven inblazen als ‘circulair laboratorium’. De Potterij moet een plaats worden waar verschillende initiatieven met het oog op een duurzamere toekomst ondersteund worden en waar een kruisbestuiving kan plaatsvinden tussen verschillende activiteiten. We zien dit project ook als een experimenteerruimte voor veranderingsgericht en materiaalbewust bouwen en multifunctioneel ruimtegebruik.

Projectregisseur aangesteld

Op 25 oktober 2016 werd het projectvoorstel goedgekeurd. Dit najaar werd een projectregisseur aangesteld. Die bestaat uit een samenwerking tussen BUUR, een acronym voor ‘bureau voor urbanisme’, en Miss Miyagi, een jonge organisatie die zich specialiseert in de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen, werken en leven in de stad, ontwikkeld vóór en dóór de eindgebruikers. BUUR en Miss Miyagi zullen de OVAM en haar partners ondersteunen bij het waarmaken van de hoge ambities voor de Potterij.

Meer info:

www.ovam.be/potterij

ww.ovam.be/de-potterij 

www.vlaamsbouwmeester.be/nl/subsite/terug-in-omloop