Ga terug

Twaalf hubs vormen brug tussen circulaire en sociale ondernemers

Nieuwsbericht · Oct 15, 2021 3:53:00 PM
Vrouwelijke werknemer houdt fietswiel vast en repareert terwijl zij in een fietswerkplaats staat

Meer mensen in de wereld die meer consumeren, meer ondernemingen die produceren: de druk op beschikbare grondstoffen en op het klimaat blijft onverminderd toenemen. Bovendien beschikt Vlaanderen amper over eigen grondstoffen. Kringlopen slim sluiten, is dus de boodschap. Dat maakt ons niet alleen minder afhankelijk, maar heeft ook een ecologische en economische impact met belangrijke sociale effecten. Maar voor ondernemers komt er heel wat bij kijken. Ze hebben niet alleen de juiste partners of informatie nodig, maar ook tijd en ruimte om opportuniteiten te verkennen, te experimenteren en te leren.

Ministers Hilde Crevits, bevoegd voor sociale economie, en Zuhal Demir, bevoegd voor omgeving, lanceerden daarom de ESF-oproep Circulair Werk(t). Ze riepen lokale partnerschappen van reguliere ondernemingen, sociale-economiebedrijven, lokale overheden, kennisinstellingen, et cetera op om zich te verenigen in hubs. Die hubs ondersteunen lokaal nieuw circulair ondernemerschap met sociale impact. Na een intensieve selectieprocedure startten er twaalf circulair-sociale hubs.

Samenwerking promoten

De hubs zijn een lokaal knooppunt voor alle ondernemingen die willen samenwerken op vlak van circulaire en sociale economie en om verdienmodellen uit te werken. Samen promoten ze die samenwerkingsmodellen en faciliteren ze lokale ondernemingen bij het maken van de omslag naar meer circulaire verdienmodellen met sociale impact. De hubs gaan op het lokale niveau kansen zoeken en waarmaken. Ze vervullen de noodzakelijke brugfunctie tussen circulaire en sociale ondernemers.  

Minister Crevits: “Niet alleen kunnen sociale-economieondernemingen een belangrijke rol spelen bij het laten openbloeien van meer circulaire verdienmodellen door het delen van hun expertise in het opdelen van complexe processen in voor iedereen behapbare activiteiten met collega-ondernemers. Sociale-economiebedrijven kunnen ook actief het voortouw nemen. Veel circulaire-economie-activiteiten lenen zich goed voor doelgroepwerknemers, zoals het inzamelen, sorteren, onderhoud, reparatie en mogelijk ook refurbishment van apparaten.”

Minister Demir: “Circulaire economie moet haalbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat we het ondernemerschap lokaal stimuleren en versterken. We zorgen ervoor dat iedereen goed voorbereid geraakt om de nieuwe jobs in de circulaire economie in te vullen. Omdat we inzetten op het verbinden van ondernemers die aan de slag gaan met ecodesign, recyclage en hergebruik, maar evengoed op de verlenging van de levensduur van materialen door onderhoud en herstel, krijgen we een circulaire economie van denkers én doeners met impact!”

Financiële steun

De afdeling ESF & Duurzaam Ondernemen en de afdeling Sociale Economie & Werkbaar Werk van het Departement Werk & Sociale Economie zullen samen met Vlaanderen Circulair deze lokale circulair-sociale hubs financieel ondersteunen tot eind 2022.
Ook de Koning Boudewijnstichting is betrokken partij. Ze financiert het lerend netwerk tussen de twaalf hubs. Door deze zeer gewaardeerde steun van de stichting zal de hubwerking verstrekt worden en worden tegelijkertijd de lessen en aanbevelingen van dit initiatief gecapteerd.

Meer info

Meer informatie over de twaalf hubs, zoals de contactgegevens en de specifieke focus van elke hub.

Team pers & communicatie

Voor persvragen kan u hier contact opnemen.

Hebt u een persvraag? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid
Telefoon
015284140