Waarom een living lab?

Een veranderlijke functieverdeling vraagt om een goed beredeneerde ruwbouw.

De ruimte in Vlaanderen is bijna op. We moeten slimmer beginnen bouwen, kleiner en dichter bij elkaar gaan wonen om de vrijgekomen ruimte te herstellen als groene ruimte. Maar hoe behouden we ons comfort en hoe combineren we dit met een gezond binnenklimaat? Welke materialen zijn echt duurzaam? En hoe blijft het allemaal betaalbaar? Hoe maken we een huis zelfvoorzienend en recycleerbaar? Hoe bouwen we toegankelijke woningen die tegelijk multifunctioneel zijn? Hoe laten we een huis krimpen of groeien volgens de noden van een gezin? En hoe kunnen we gedeelde ruimtes optimaal benutten voor ontspanning of werk?

Hoe LLabAl deze vragen leggen we voor aan een living lab (LLAB), dat te definiëren is als een coöperatieve ruimte waar we samen nadenken, maken, tonen en testen wat aanpasbare gezonde ruimtes kunnen zijn.

Binnen het Actieprogramma materiaalbewust bouwen van de OVAM - thema veranderingsgericht bouwen – wil de OVAM sterk inzetten op dergelijke Living labs. Via een living lab op de Potterij willen we al doende leren en experimenteren hoe we veranderingsgerichte bouwprincipes kunnen realiseren in de praktijk. We verlenen als het ware op de Potterij een demoruimte aan een community van lokale stakeholders uit de omgeving die met elkaar ervaringen willen uitwisselen omtrent veranderingsgericht bouwen in een circulaire economie. Tegelijk willen we de Potterij ook concreet benutten als experimenteerruimte waar bouwmateriaalproducenten kunnen demonstreren hoe zij concreet veranderingsgerichte principes integreren.

Figuur: Recuperatie van bestaande bouwcomponenten in een nieuwe context.

Waarom LLab