Wetgeving voedselverpakkingen 2022

Context

De Vlaamse overheden en lokale besturen bekleden een voorbeeldfunctie. Na de dranken, passen zij de wetgeving voor herbruikbare cateringmaterialen ook toe op bereide voedingsmiddelen.

Geldig voor wie?

  • Evenementen georganiseerd door de overheid.
  • Eigen werking van de overheid.

Definities

  • Cateringmateriaal: alles wat gebruikt wordt voor het aanbieden en nuttigen van bereide etenswaren, zoals wegwerpbakjes, –bordjes, en -bestek, met uitsluitsel van voorverpakte etenswaren zoals een chocoladereep, een zakje chips, een ijsje,…
  • Bereide voedingsmiddelen: voedingsmiddelen die ter plaatse worden klaargemaakt, samengesteld, geschikt, opgewarmd, geregenereerd of ontdooid. Eveneens voedingsmiddelen die daarmee vergelijkbaar zijn maar in een centrale locatie zijn bereid zoals broodjes, wraps, slaatjes,...

Wetgeving

  • Art. 5.3.12.2 Vanaf 1 januari 2020 is het voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Vanaf 1 januari 2022 is dit verbod ook van toepassing op het aanbieden van bereide voedingsmiddelen in cateringmateriaal voor eenmalig gebruik.
  • Art. 5.3.12.3 De minister kan uitzonderingen voorzien op artikel 5.3.12.2 als het verbod in kwestie voor bepaalde types cateringmateriaal in bepaalde toepassingen niet zal leiden tot milieuwinst.

(bron: het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen)