Winnaars 2018

Grote evenementen

De OVAM GroeneVent Award 2018 in de categorie 'meer dan 15000 bezoekers' gaat naar Manifiesta. Herbruikbare bekers op zo’n groot evenement vinden zij geen probleem. Ze gaan zelfs nog verder: voor water en frisdranken werken ze met een tapsysteem dat petflesjes volledig overbodig maakt. Eten doen festivalgangers op bio-afbreekbare bordjes met met bio-afbreekbaar bestek. Het aanbod is divers en vegetariërs komen ruim aan hun trekken. Ook hier wordt gerecupereerd materiaal zo veel mogelijk ingezet. Er wordt veel aandacht geschonken aan mobiliteit. De jury was onder de indruk van de gratis festivalbussen die vertrekken vanuit alle Belgische provincies. Er waren geen andere genomineerden in deze categorie.

https://www.manifiesta.be

Middelgrote evenementen

De OVAM GroeneVent Award 2018 in de categorie ‘tussen 3000 en 15000 bezoekers’ gaat naar Ubuntu. Dit festival heeft een ecoteam met zwerfvuilruimers op stelten, herbruikbare bekers, composteerbare borden en bestek, een uitstekend mobiliteitsplan een fietsherstelpunt, composttoiletten, originele acties tegen wildplassen, een afvalbarometer op het festivalterrein, en ga zo maar door. Ubuntu is zeer geëngageerd: veel aandacht gaat naar de SDG’s en hebben een samenwerking met Natuurpunt voor CO2-compensaties. De andere genomineerden in deze categorie waren Techno 4 Humanity (St.Niklaas) en Ezperando (Bornem).

https://ubuntufestival.be

Kleine evenementen

In de categorie 'minder dan 3000 bezoekers' behaalden twee evenementen een ex aequo. De GroeneVent Award 2018 gaat naar Irie Vibes Roots en Dubyard. Bij beiden zit duurzaamheid echt in het DNA van de organisatie. Irie Vibes Roots is niet enkel afvalarm door herbruikbare bekers en composteerbaar cateringmateriaal, ook voedselverlies wordt tot een minimum herleid en afwaswater kreeg een tweede leven door de zuivering ervan via een mobiele waterzuiveringsrietveld. Constructies en aankleding zijn gemaakt uit gerecupereerd materiaal en het energieverslindende springkasteel werd vervangen door een speelbus. Op Dubyard is de catering zelfs volledig vegetarisch en deels veganistisch. Een goed uitgewerkt beleid zorgt voor weinig voedseloverschotten, keuzes naar bereikbaarheid toe en sterke communicatie. Naast herbruikbare bekers en composteerbaar cateringmateriaal worden ook hier gerecupereerde materialen gebruikt. Met energie en water wordt 

bijzonder zuinig omgesprongen. De andere genomineerden in deze categorie waren Gooikoorts (Gooik), Kokopelli (Gullegem), Woodrock (Mariakerke)en Fri3Dcamp (St.Joris-Weert).

https://www.irievibes.be

https://www.dubyard.be