Zwerfvuil en sluikstort aanpakken? Mooimakers staat lokale besturen bij met raad en daad

  • 14 juli 2020

Eind vorig jaar overschreed Mooimakers de kaap van honderd coachingtrajecten. Dat betekent dat meer dan één op de drie gemeenten in Vlaanderen structureel inzet op een propere omgeving met de steun en begeleiding van Mooimakers!

Hoe werkt zo’n coachingtraject?

Steden, gemeenten en intercommunales kunnen bij Mooimakers terecht voor informatie, begeleiding en financiële of materiële ondersteuning; voor alles eigenlijk om hun zwerfvuil- en sluikstortbeleid te optimaliseren.

Een traject duurt drie jaar en introduceert enkele beproefde maatregelen rond zwerfvuil en sluikstort. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld een vuilnisbakkenplan. De plaatsing, het leegmaken, de ideale vuilnisbak: het passeert allemaal de revue. Daarnaast is er ruimte om te werken rond een aantal vrij te kiezen thema’s, zoals de aanpak van een snoeproute of de problematiek van hondenpoep op de stoep. Ook het gebruik van camera’s was al vaak onderdeel van zo’n coachingtraject.

Oplossingen op maat

Mooimakers voorziet naast een coach de nodige financiële middelen om nieuwe projecten en extra inspanningen op te vangen. De coach gaat ter plaatse en zoekt samen met de gemeente naar oplossingen op maat. Extra communicatie in de vorm van sensibiliseringsborden, peukenpalen of elektrische bakfietsen om de ophaling te vergemakkelijken: er zijn tal van mogelijkheden om een propere omgeving te realiseren.

Interesse?

Nog tot 13 september loopt er een oproepronde voor nieuwe coachingtrajecten. De intakegesprekken staan gepland tussen 1 juli en 9 oktober. Door de impact van de coronacrisis en de bijhorende maatregelen past Mooimakers de timing voor de volgende jaren lichtjes aan en zal er in 2021 geen oproep plaatsvinden. Stel uw kandidatuur dus nog dit jaar, zodat u samen met Mooimakers de strijd kunt aangaan met zwerfvuil en sluikstort.

Meer info

mooimakers.be/coachingtrajecten