Zwerfvuilbeleid

Onderzoek toont aan dat 3 op 4 Vlamingen zich ergert aan zwerfvuil, dat ruim de helft van de Vlamingen zich wil inzetten voor acties die hen nauw aan het hart liggen en dat 70% van de Vlamingen zich zorgen maakt over het leefmilieu en de vervuiling.  En toch gooit een omvangrijk aantal Vlamingen klein afval nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat. Met een kleine inspanning van ons allemaal zijn we binnenkort voorgoed verlost van rondslingerende peuken, klokhuizen, papiertjes, kauwgom en blikjes. En dat wil toch iedereen?

Ook uw gemeente- of stadsbestuur bindt de strijd aan tegen zwerfvuil. Als u wilt helpen door bijvoorbeeld zelf uw straat zwerfvuilvrij te houden of een initiatief neemt samen met een groep mensen dan contacteert u best uw milieudienst. OVAM en Mooimakers ondersteunen lokale besturen in de strijd tegen zwerfvuil. Een lokaal bestuur kan materiële ondersteuning (fluovestjes, handschoenen, zakken en grijpstokken) aanvragen en aan haar inwoners aanbieden om makkelijk en veilig op te ruimen.

Voor sommige projecten kan uw lokaal bestuur zelfs financiële ondersteuning krijgen. De voorwaarden en ook veel praktische informatie voor lokale besturen vindt u op mooimakers.be.

Maar u kan ook zelf als individu opruimmateriaal, posters en nog veel meer bestellen in de webwinkel van Mooimakers.

Communicatiemateriaal zoals affiches waarvan u er een aantal kan personaliseren kan u van de website downloaden of bestellen.

Over Mooimakers en Vlaanderen Mooi

Vlaanderen Mooi is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus verenigt de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare reinheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg). 

Vlaanderen Mooi geeft uitvoering aan haar beleid onder de naam Mooimakers. 
Mooimakers voert onderzoek, stimuleert kennisuitwisseling, ondersteunt op een proactieve manier alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet zelf aanstekelijke acties op. Mooimakers is de motor van een maatschappelijke beweging waar iedereen deel van kan uitmaken. Daarnaast organiseert Mooimakers elk jaar een grote sensibiliseringscampagne om iederen te motiveren geen zwerfvuil en sluikstort te veroorzaken. Dit jaar roept de campagne op om te doen alsof u thuis bent en geen afval op de grond te gooien. We waren aanwezig op verschillende locaties in heel Vlaanderen en hebben heel wat kanalen ingezet.

Waarmee kunnen de medewerkers van Vlaanderen Mooi je helpen?

De medewerkers van Vlaanderen Mooi kunnen u helpen om het zwerfvuil aan te pakken, sluikstort de wereld uit te helpen en meer algemeen om de openbare netheid van uw gemeente te vrijwaren of herstellen. U kan bij hen terecht voor informatie, begeleiding en financiële of materiële ondersteuning. Alles eigenlijk om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid van uw gemeente of stad te optimaliseren.

5 Pijlers zwerfvuilbeleid

Het zwerfvuilbeleid is gebaseerd op 5 pijlers. Om de zwerfvuilproblematiek aan te pakken is een samenspel vereist van deze pijlers. Bekijk de 5 pijlers hier.

Vlaams zwerfvuilcharter

Tussen 2017 en 2019 nam de hoeveelheid zwerfvuil in Vlaanderen met 14% toe. Dat maakte de OVAM vorig jaar bekend. De Vlaamse doelstelling om het zwerfvuil tegen 2022 met 20% te verlagen, kwam daarmee ernstig in het gedrang. In samenwerking met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vond daarom een virtuele overlegronde plaats met private en publieke partijen. Het doel: bijkomende inspanningen formuleren op het vlak van preventie en handhaving. Dit resulteerde in een Vlaams zwerfvuilcharter (en addendum) met tientallen extra acties.